Un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, votat deja de Senat şi pus pe ordinea de zi de marți a Camerei Deputaţilor, obligă toţi angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinţi dacă şcolile se închid din cauza unor ”situaţii extreme decretate”.

Proiect inițiat încă din martie 2019

Prevederea s-ar aplica părinţilor de copii până în 12 ani, iar zilele libere se acordă pe toată perioada în care autorităţile decretează închiderea şcolilor, potrivit proiectului. El a fost iniţiat încă din martie 2019, a trecut de Senat în iulie 2019 şi acum este pregătit pentru vot.

Proiectul a fost deocamdată amânat o săptămână, în contextul în care firmele ar fi obligate să plătească zilele libere din fondurile proprii și impactul ar fi major în economie.

Astfel, actul normativ a fost retrimis la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care va avea ședința după plenul Camerei, ceea ce înseamnă că minimum o săptămână nu va intra la votul final din plen, informează g4media.ro.

Bunicii, o soluție riscantă

Potrivit proiectului, angajatorii ar trebui să plătească din bugetul propriu indemnizaţia pentru aceste zile libere şi nu dă posibilitatea decontării din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) sau fondul de şomaj, cum sunt platite de obicei aceste concedii.

Adoptarea proiectului de lege ar veni pe fondul problemelor pentru unii părinţi cauzate de închiderea totală a şcolilor şi grădiniţelor în perioada 11 martie – 22 martie pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Astfel, unii părinţi nu au soluţii rapide pentru a-şi lăsa copii în îngriijre, mai ales că soluţia de a-i plasa temporar la bunici e una riscantă din cauza vulnerabilităţii persoanelor în vârstă la noul virus.

IMM-urile solicită sprijin financiar

Pe de altă parte, mediul privat – mai ales micii întreprinzători – începe deja să simtă efectele crizei coronavirusului, Consiliul Naţional al IMM-urilor cerând luni autorităţilor măsuri de sprijin.

Or, o creştere a costurilor prin acoperirea indemnizaţiei pentru zilele libere ar însemna o presiune suplimentară pentru companiile private.

Iniţiatorii legii sunt Boboc Valentin Gabriel, Ciuhodaru Tudor (PSD), Avram Constantin, Calotă Florică Ică, Cătăniciu Steluţa-Gustica, Cucşa Marian-Gheorghe, Cupă Ion, Lovin Dumitru (ALDE).