Facebook a admis, miercuri, că a angajat o firmă să afle informații despre miliardarul George Soros. Cel care și-a asumat vina pentru angajarea firmei de PR este Ellio Schrage, şeful departamentului de comunicare şi politici, care urmează să părăsească compania. El a admis, într-un memoriu publicat prima oară de TechCrunch, că a însărcinat firma Definers Public Affairs să afle informații despre George Soros, informează The Guardian, citat de News.ro.

„I-am rugat să afle informaţii despre George Soros? Da”, se arată în memoriu.

În ianuarie 2018, într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, miliardarul a caracterizat Facebook şi Google ca fiind „ameninţări la adresa societăţii”. La puțin timp, Facebook a cerut Definers să îl cerceteze pentru că voiau să afle „dacă are o motivaţie financiară”. Ulterior, când o nouă organizaţie denumită Freedom From Facebook a criticat practicile companiei privind intimitatea utilizatorilor, Definers „a aflat că George Soros finanţa mai mulţi membri ai organizaţiei” şi „a pregătit documente pe care le-a distribuit presei pentru a arăta că nu este vorba despre o mişcare spontană”, spune news.ro.

Memoriul lui Schrage nu include scuze pentru activitatea Definers sau Facebook. El a apărat ideea ca o companie să folosească firme de consultanţă politică pentru a cerceta criticii, scriind: „O parte a acestei activităţi este descrisă ca fiind cercetare a opoziţiei, dar cred că ar fi iresponsabil şi neprofesionist din partea noastră să nu înţelegem trecutul şi posibilele conflicte de interese ale criticilor noştri”.

Sandberg a recunoscut, într-un comentariu la memoriu, că a primit „un număr mic de emailuri  în care era menţionată Definers”.

Vorbind despre criticile conform cărora cercetarea privindu-l pe Soros a fost bazată pe un sentiment antisemit, ea a scris: „Vreau să subliniez că nu a fost niciodată intenţia nimănui să implementeze narativa antisemită împotriva lui Soros sau a oricui altcuiva. Faptul că sunt evreică este o parte importantă a identităţii mele iar compania noastră este clar împotriva urii. Ideea că munca noastră a fost interpretată ca fiind antisemită este revoltătoare pentru mine şi ceva personal”.