Viitoarea pensie anticipată o să se cuvină cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare, conform noii legi. Aceasta va putea fi cerută de românii care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, scrie în Legea nr. 127/2019, făcându-se referire la următoarele diminuări:

La fel ca acum, atunci când se vor îndeplini condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, se va recalcula pensia – adică se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată, anunță avocatnet.ro.

În prezent, pensia anticipată poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare. Însă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.