Statutul cetăţenilor români din Regatul Unit rămâne sub incidenţa aceloraşi reguli care au fost stabilite de către guvernele precedente, a declarat vineri, pentru Agerpres, Dan Mihalache.

În prezent, nu au fost semnalate dificultăţi în procesul de înregistrare a cetăţenilor români pentru reglementarea şederii lor în Regatul Unit.

Potrivit diplomatului, aproape 400.000 de români s-au înregistrat până acum pentru statutul de rezident permanent (settled status) sau pentru statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status).

”Dacă vor exista, eu îi invit pe cei care se confruntă cu anumite situaţii să ne semnaleze şi vom rezolva acest lucru prin dialog cu autorităţile britanice”, a spus Dan Mihalache, îndemnând la calm şi la urmarea procedurilor legale care au fost stabilite de autorităţile britanice.

”Eu nu întrevăd schimbări, electoratul şi-a exprimat voinţa politică, vom lucra împreună cu noul guvern conservator”. ”Ne uităm la modul de configurare a viitorului guvern şi la proiectele de viitor pe care le putem construi după Brexit, un parteneriat strategic cu Marea Britanie reînnoit, aprofundat, la care lucrăm deja şi suntem interesaţi ca el să continue”, a declarat ambasadorul.

Alegerile parlamentare desfăşurate joi în Regatul Unit au fost câştigate de Partidul Conservator condus de Boris Johnson, rezultat care îi va permite să-şi onoreze promisiunea de ieşire a ţării sale din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, după mai multe amânări.