Așadar, ratele la creditele ipotecare la care se aplică noul indice sunt mai mici cu sume cuprinse între 13 și 118 lei. În cazul a două bănzi, avem chiar și rate mai mari la dobânzile cu IRCC decât la cele cu ROBOR, cazul Alpha Bank și First Bank, potrivit Finzoom.ro

Deși noul indice, IRCC, este mai mic cu aproximativ 1 punct procentual față de ROBOR, acum se pot găsi rate mai mari, comparativ cu luna aprilie, când dobânda se calcula în funcție de ROBOR.

Așadar, în cazul Alpha Bank, la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata lunară cu dobândă legată de IRCC este de 1.598 de lei, față de cea legată de ROBOR, care este în prezent de 1585 de lei, deci cu 13 lei mai scump. În cazul First Bank, la același tip de credit, dobânda este cu 96 de lei mai mare.

Pentru alte bănci care au implementat deja noul indice IRCC care intră în componența dobânzii creditului, scăderea cea mai mare a ratei unui credit de 250.000 de lei rambursabil în 30 de ani este la Banca Transilvaniei, unde rata scade cu 118 lei.

Majoritatea bancilor au decis să mărească marjele fixe ale creditelor astfel încât să fie apropiate de vechea dobândă sau la fel, însă sunt şi banci cu dobânzi mai mari la propriile produse, decât în aprilie.