Compania petrolieră saudită Aramco a anunţat marţi că îşi va majora producţia de petrol la 12,3 milioane barili pe zi (mbd) de la 1 aprilie, ceea ce va însemna o creştere de 300.000 barili (2,5 % în plus), a anunţat compania la bursa din Arabia Saudită – Tadawul, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Conform comunicatului, “compania speră ca aceasta să aibă un efect financiar pozitiv pe termen lung”.

Decizia presupune o creştere de 300.000 barili de petrol pe zi faţă de capacitatea maximă de producţie a companiei.

Această decizie vine după “o zi de luni neagră” pentru pieţe, în care preţul petrolului s-a prăbuşit cu 25% ca urmare a scăderii cererii, provocate de epidemia de coronavirus şi de declanşarea unui război al preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia.

Experții văd prețul petrolului la un îngrijorător 20 de dolari pe baril

Arabia Saudită a militat pentru reducerea producţiei partenerilor din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a altor parteneri externi (OPEC+) cu 1,5 milioane barili pe zi, în timp ce Rusia s-a opus măsurii, ceea ce a determinat Riadul să facă o întoarcere la 180 grade şi să opteze pentru scăderea şi mai mult a preţului ţiţeiului.

O serie de experţi se tem că această bătălie va duce preţul petrolului până la aproximativ 20 de dolari barilul, dacă saudiţii şi ruşii nu vor relua negocierile.

După prăbuşirea petrolului Brent de luni, când acesta a înregistrat cea mai mare scădere de la Războiul din Golf, preţul barilului şi-a mai revenit marţi şi la ora 10:30 GMT creştea cu 7,2%, până la 36,85 dolari.

Barilul de petrol a scăzut luni cu 28,2%, după cum a informat OPEC, până la 34,71 dolari, cea mai redusă valoare din ultimii patru ani de 6,6 %, care se adaugă celei de 6,6% de vineri, zi în care s-a produs controversa dintre Arabia Saudită şi Rusia.