Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, că în cazul în care pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 cu 10%, România va atinge un procent de 9,2-9,3 din PIB alocat pensiilor, un procent foarte apropiat de cel asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Marius Budăi a spus adevărul! Anunțul momentului privind procentul de majorare a pensiilor

De asemenea, acesta a vorbit și despre afirmațiile fostului ministrul al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, care spunea că în cazul în care pensiile se majorează cu 25%, bugetul de pensii atinge pragul stabilit prin PNRR.

„Din respect pentru funcţia dumnealui pe care a avut-o ca şi demnitar în guvern al României, nu o să-i răspund direct dumnealui, însă o să răspund cetăţenilor, pentru că ei sunt cei care trebuie să afle adevărul. Dacă ar fi să-i răspund direct domnului ministru, nu ar fi un răspuns elegant şi evit să fac aşa ceva, suntem demnitari ai României şi trebuie să ne comportăm cu demnitate.  Eu nu vreau să-i mint pe cetăţenii români, eu pun cifrele pe masă şi vreau să vă spun că în acest moment la 9,2 spre 9,3%, aproape de 9,4 cu majorarea de 10%.

Este foarte uşor să spui când nu eşti la guvernare. Eu cred că şi în opoziţie, şi în guvernare, trebuie să fii responsabil. Acum, eu apreciez că ei din opoziţie se gândesc, dar nu s-au gândit când au fost la guvernare. Nu comentez mai mult nu-mi permit să le dau speranţe seniorilor noştri pe care ulterior nu le putem îndeplini”, a anunțat Marius Budăi la Prima TV sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politic.

Plafonul de 9.4%, asumat de mai mulți miniștri din Guvernul Cîțu

Marius Budăi a mai transmis că plafonul de 9,4% din PIB, asumat de România pentru bugetul de pensii, nu a fost asumat doar de un sigur om, ci de mai mulţi miniştri din cabinetul condus în perioada respectivă de Florin Cîţu. Printre cei vizați sunt fostul premier, fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan și pe Cristian Ghinea.

„Hai, să n-o  dăm numai pe un om, că nu era ăla singur, nu era, ministrul Ghinea nu era ministru la Muncă, şi premier, şi ministrul Fondurilor… Nu! Tot guvernul are o responsabilitate, că ăla nu e PNRR-ul scris nici de PSD, nici de societatea civilă, nici de partenerii sociali, mă refer la sindicate şi patronate. Nu! E scris de guvernul trecut. Eu spun – şi o spun cu toată responsabilitatea – că este un procent al sărăciei şi al sărăciei pe 50 de ani. Dacă vă închipuiţi o asumare… pe baza căror cifre ştim noi în 2070 ce va fi de este această asumare în PNRR scrisă acolo, 2070? Adică nu că-i condamnăm la sărăcie pe actualii seniori,  ci şi pe viitoarele generaţi de seniori ai României”, a mai explicat ministrul Muncii.

Acesta mai spune că nicio legislaţie naţională şi niciun Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu prevede plafonări ale bugetelor de pensii, ca cel din România. Mai mult, Budăi spune că angajaţi ai Comisiei Europene l-au întrebat de ce a fost asumat procentul până în anul 2070. De asemenea, ministrul Muncii spune că la minister nu a fost găsită nicio analiză care să fi stat la baza deciziilor asumate prin PNRR.

„De ce să-i vrei pe cetăţenii tăi săraci? Doar dacă-i urăşti! Astfel nu-mi explic. Lupt în continuare şi voi lupta pentru eliminarea acestui prag şi va fi eliminat. Cred că până în primul trimestru din 2023, până când va trebui să fie reforma din sistemul public de pensii gata. Nu este un moft, este o necesitate”, a mai transmis Marius Budăi.