Dolarul american rămâne cel mai tare

Dolarul american are ponderea cea mai mare în rezervele valutare globale. FMI a raportat procentul de 58,9% în trimestrul al doilea, neschimbat faţă de primele trei luni ale anului, transmite Reuters.

Datoriile în dolari americani au crescut cu 0,8%, până la 6.576 miliarde de dolari în al doilea trimestru, dar au scăzut cu 1% faţă de anul precedent.

Ponderea monedei euro a crescut uşor în ultimele trei luni, până la 19,9%, în trimestrul al doilea, de la 19,8%.

Creanţele în euro au crescut cu 1% în trimestrul respectiv şi cu 2% faţă de anul precedent.

„Dolarul este în continuare moneda dominantă în schimburile valutare şi finanţarea internaţională. Ponderea sa în tranzacţiile valutare over-the-counter a rămas remarcabil de stabilă”, a scris Michael Langham, analist în pieţe emergente la abrdn.

El a subliniat că ponderea rezervelor valutare deţinute de dolarul american a fost pe o tendinţă de scădere graduală. Astfel, ele au coborât cu peste 10 puncte procentuale în ultimii 20 de ani.

O mare parte din această schimbare, a spus el, a fost determinată de o tranziţie spre alte monede de pe piaţa dezvoltată. Aceste monede sunt euro, lira sterlină, dolarul canadian şi dolarul australian.

Renminbi-ul chinezesc a atras o parte din rezerve, dar pornind de la o bază foarte scăzută, a adăugat el. Langham a remarcat că există o bară ridicată pentru ca riscurile asupra dolarului să-i ameninţe dominaţia.

Yuanul a scăzut în rezervele valutare globale

Rezervele globale, care sunt raportate în dolari americani, sunt active ale băncilor centrale deţinute în diferite valute. Ele sunt utilizate parţial pentru a-şi susţine pasivele.

Băncile centrale folosesc uneori rezervele pentru a sprijini monedele lor respective. Indicele dolarului a crescut cu 3,1% în trimestrul al doilea, revenind de la o scădere de 0,9% în primul trimestru.

În trimestrul al patrulea din 2022, indicele dolarului a scăzut cu 7,7%. Euro, în schimb, a scăzut cu 3,1% în trimestrul doi, după ce a crescut cu 1,2% în primele trei luni ale anului. A crescut cu 9,3% în ultimele trei luni ale anului 2022.

Datele FMI au arătat, de asemenea, că ponderea renminbiu-lui chinez în rezervele valutare a scăzut la 2,4% în trimestrul doi, de la aproximativ 2,6% în primul.

În urmă cu un an, acea pondere era de 2,8%.

În termeni absoluţi, deţinerile de yuani ale băncilor centrale au scăzut cu aproape 5%, până la 274,10 miliarde de dolari.

FMI a început să urmărească cota yuanului din 2017.

Ponderea yenului japonez a fost constantă la 5,4% în trimestrul doi, de la aproximativ 5,5% în primele trei luni ale anului 2023. În termeni de dolari, rezervele de yeni au scăzut cu 1,2%, până la 602,86 miliarde dolari.

Datele FMI au arătat, de asemenea, că rezervele globale totale au crescut la 12.055 miliarde de dolari în trimestrul doi, de la 12.028 miliarde de dolari în primul trimestru.

În trimestrul patru al anului 2021, rezervele au atins un record de 12.920 miliarde de dolari.