Se lucrează normal la Poșta Română în ciuda grevei

Reprezentanții Poștei Române au precizat că activitatea companiei se desfășoară în mod normal luni dimineața în cele mai multe județe ale țării. Acest lucru vine în contextul în care Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România a anunțat declanșarea grevei generale începând cu ora 00:00.

„La această oră, activitatea Poştei Române se derulează în mod normal în cele mai multe judeţe ale ţării. Conducerea Companiei monitorizează situaţia şi vom reveni cu informaţii pentru public”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a companiei.

Conform unui comunicat emis de SLPR și transmis duminică, sindicaliștii solicită o creștere cu 400 de lei net a salariilor angajaților și majorarea sporului de loialitate.

Sindicaliștii menționează că au trecut 115 zile de la momentul în care conducerea Companiei Naționale Poșta Română a luat prima decizie referitoare la Contractul Colectiv de Muncă pentru anul 2024. În această perioadă, au trecut 110 zile fără nicio progresie. Fără ca managementul companiei să manifeste vreo intenție de a discuta cu seriozitate acest document care reglementează relațiile de muncă între angajator și angajați, menținând astfel pacea socială în cadrul companiei.

Se cere mărirea salariilor

Abia în ultimele 4-5 zile, după înregistrarea unui conflict de muncă, o grevă de avertisment și notificarea grevei generale, la solicitarea expresă a acționarului majoritar – statul român prin intermediul Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării, managementul companiei a început să pună la dispoziția sindicatului reprezentativ – Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, date și informații necesare pentru a efectua calcule referitoare la salariile celor peste 20 de mii de lucrători din Poșta Română.

Este cunoscut faptul că mulți dintre angajații Poștei Române au salariile la nivelul minimului pe economie. Astăzi, după primirea informațiilor și în contextul în care guvernanții au anunțat că salariul minim va ajunge la 3.700 de lei începând cu luna iulie 2024, putem observa cât de gravă este situația în realitate.

greva la posta romana
SURSA: BNS

Compania le-a oferit variante angajaților

Conform statisticilor, 18.000 din cei peste 21.000 de angajați ai Poștei Române, ceea ce reprezintă un procent de 90%, vor avea salariul minim pe economie începând cu luna iulie 2024, indiferent de funcția pe care o dețin, de responsabilitățile lor sau de vechimea în cadrul companiei.

Aceasta este nemulțumirea și revolta miilor de angajați din Poșta Română, care au decis să declanșeze conflictul de muncă și să intre în grevă începând cu data de 01.04.2024, ora 00:00, arată comunicatul.

În ciuda acestei situații, Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România își exprimă disponibilitatea de a negocia și pe perioada desfășurării grevei, în prezența ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan, în calitatea sa de reprezentant al statului român, acționarul majoritar al Poștei Române, pentru a găsi soluții la revendicările formulate.

Anunț pentru cei care primesc pensia prin poștă

În urma anunțului privind declanșarea grevei generale, managementul companiei Poșta Română a subliniat că au fost oferite salariaților toate opțiunile financiare ale companiei pentru a evita acest conflict colectiv de muncă.

„Asigurăm toţi clienţii, partenerii şi instituţiile bancare de stabilitatea şi funcţionalitatea serviciilor, precum şi de soliditatea politicilor de management aflate în curs. Precizăm că escaladarea conflictului de muncă este una artificială, iar Compania Naţională „Poşta Română” a luat toate măsurile pentru depăşirea acestuia. Îi asigurăm pe cei peste 2 milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Naţionale „Poşta Română” că nu va exista nicio persoană care să nu îşi primească drepturile în termen, în luna aprilie! Toate drepturile sociale vor fi livrate la timp, până pe 15 aprilie, aşa cum ne-am asumat angajamentul”, se subliniază în comunicatul conducerii companiei.

De asemenea, Compania Națională „Poșta Română” precizează că „majoritatea covârșitoare”, peste 80% dintre salariați, „și-au desfășurat atribuțiile de serviciu cu profesionalism, așa cum au făcut și până acum”. Totodată, compania menționează că aproximativ 20% din angajații săi au aderat, în mod oficial și în scris, la conflictul colectiv de muncă.