Anunț de la Casa de Pensii! Ce se întâmplă cu taloanele de pensie în ianuarie

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit un interviu pentru Antena 3 în care a vorbit despre noile taloane de pensii pe care cei în vârstă le vor primi în această lună. El spune că taloanele de pensii respective vor conține majorarea de 10% a punctului de pensie.

”Este vorba de OUG 125, publicată pe 15 decembrie, prin care cei aprox 5 mil de pensionari din sistemul public vor beneficia de o majorare de 10%, respectiv valoarea punctului de pensie de la 1.442 a crescut la 1.586 de lei. Vorbim de pensiile calculate pe contributivitate din sistemul public.”, spune acesta.

Potrivit lui Daniel Baciu, taloanele de pensie din această lună vor conține și majorarea indemnizației.

”Pe lângă majorarea de 10% se majorează şi aceea indemnizaţie socială pentru pensionari – cu 25%, astfel încât indemnizaţia care în decembrie era 800 de lei, începând cu 1 ianuarie va creşte la 1000 de lei.”, mai spune acesta.

Șeful Casei de Pensii mai spune că ”în luna ianuarie, pe lângă majorarea de 10%, mai există şi un ajutor financiar cuprins în OUG 132 publicată pe 17 decembrie 2021, care se adresează pensionarilor cu pensii de până la 1600 de lei.”

Cum arată noile taloane de pensii?

Șeful Casei de Pensii spune că pe talonul pentru luna ianuarie, toată lumea va avea drepturi totale de 2.200 de lei, transmite antena3.ro.

”Majorarea se asigură după ce valoarea punctului de pensie s-a mărit la 1.586 de lei. În ianuarie, toată lumea să primească 2.200 şi se numeşte ajutor financiar prevăzut în OUG 132 din 2021.”, spune acesta.

Șeful Casei de Pensii a venit și cu un exemplu de calcul al unei pensii compensate: un pensionar din Satu Mare care are un număr de de 0.52171 puncte, actualizat la 1586, rezultă 828 de lei la care se adaugă 172 de lei pentru a atinge indemnizaţia socială minimă de 1000 de lei, la care se adaugă ajutorul social de 1200 de lei, astfel încât va primi 2200 lei.

Exemplul este făcut pe un talon roșu, cel care se livrează prin Poștă, însă același lucru se întâmplă și cu pensionarii care au talon mov și care primesc pensia pe card.

Când vor fi livrate pensiile întârziate?

De asemenea, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a vorbit și despre pensiile întârziate, explicând că s-a lucrat în două schimburi pentru ca milioanele de taloane de pensii să fie tipărite în timp util pentru ca, mai apoi, să fie predate Poștei Române.

”S-a lucrat în două schimburi pentru ca cele 5 milioane de taloane de pensii să fie tipărite în timp util pentru a fi predate Poştei Române. Suntem în termen, noi avem un grafic clar pe care-l avem printr-o convenţie stipulată cu Poşta, astfel încât trebuie să ne asigurăm că totul este în regulă şi taloanele vor fi date în timp util poștașilor.

Sunt nişte operaţiuni premergătoarte care se făceau pentru luna precedentă, dar fiind an nou nu am putut să le facem în decembrie pentru că nu ne permite legea contabilităţii”, spune Daniel Baciu.

Acesta a mai adăugat că există un calendar stabilit împreună cu Poșta Română și că până data de 15 ianuarie se va finaliza distribuția sumelor.

”Există un calendar clar pe care îl avem cu Poşta, apoi ei îşi programează aceşti bani pe străzi, în ordine alfabetică, astfel ca până pe 15 să se finalizeze distribuţia sumelor.

Pentru plata prin Poştă sunt peste 2 milioane de pensionari şi nu poţi achita 2 milioane de pensii în 2 zile. Este un grafic pe care îi au colegii de la Poştă şi sunt convins că toţi vom depune eforturi ca banii să ajungă mai repede”, a declarat Daniel Baciu.