"În acest moment, toate datele şi informaţiile arată că anul viitor va exista o încetinire a creşterii economice în Europa, la principalele ţări partenere şi, evident, şi la noi. Ca urmare vom realiza o revizuire a prognozei de 3,5-4%, care era în strategia fiscal-bugetară. Suntem în analiză pentru finalizare, palierul poate să fie 2,5-3-3,2 %. Dacă avem semnale de la noul minister în privinţa fondurilor structurale, acestea pot compensa. Problema este cât compensează cererea internă, investiţiile publice şi fondurile structurale, încetinirea cererii externe", a spus preşedintele CNP.
"Am aşteptat luna august, o lună cu activitate mai redusă, dar acre să ne ajute în identificarea unui trend multianual", a adăugat Ghizdeanu.
Aceste declaraţii vin la doar o zi după ce Traian Băsescu a fost citat spunând că pentru planul bugetului pe 2012 ar trebui luată în considerare o creştere economică de 2%-2,5%.
Pe de altă parte, economistul-şef al BNR Valentin Lazea, care în urmă cu o săptămână şi jumătate avertiza că România şi-ar putea revizui în scădere la 2,5% creşterea economică pentru 2012, spune că, "până la sfârşitul lunii octombrie, când e programată întâlnirea cu delegaţiile FMI şi Comisiei Europene, orice cifră poate fi considerată bună sau proastă".
Cu alte cuvinte, în condiţiile în care avem un acord de împrumut cu FMI şi CE, România nu poate avansa o prognoză de creştere economică înainte de a discuta cu aceste instituţii. "Autoritatea în domeniu este CNP şi de aceasta depinde ce va agreea cu FMI", a explicat Lazea.