Eliminarea interdicției privind motoarele cu combustie în cadrul Green Deal

Manfred Weber, liderul grupului de centru-dreapta PPE, a declarat că va exercita presiuni în negocierile viitoare pentru eliminarea interdicției asupra motoarelor cu combustie, care este inclusă în pachetul emblematic de legi ecologice al UE, Green Deal. Această declarație vine la scurt timp după ce Dreapta reconfigurată și-a proclamat victoria în alegerile europene.

PPE are în vizor interdicția de vânzare a autovehiculelor cu motoare cu combustie internă până în 2035, considerată un element central al planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe drumurile Europei, inclus în cadrul „Green Deal„.

O schimbare majoră post-alegeri

Prima preocupare exprimată de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), grupul de centru-dreapta care a câștigat cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor de duminică, a fost interdicția de vânzare a autovehiculelor cu motoare cu combustie internă până în 2035.

Weber a afirmat că interdicția a fost o „greșeală”, angajându-se că grupul său va discuta despre anularea acesteia în „zilele următoare”.

Aceasta marchează o schimbare dramatică față de alegerile europene anterioare din 2019, când toți liderii politici, cu excepția extremei drepte, au evidențiat importanța credibilității ecologice, iar activiștii pentru mediu protestau în stradă.

În prezent, eforturile istorice ale Uniunii Europene de a limita încălzirea globală sunt contestate, în urma alegerilor în care partidele de dreapta au câștigat teren, în timp ce partidele ecologiste europene au înregistrat scăderi semnificative.

Rezultatele alegerilor confirmă nevoia unui „Green Deal” mai flexibil

Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a afirmat că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un „Green Deal” mai flexibil.

Planul istoric al UE pentru eliminarea poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050, cunoscut sub numele de Green Deal, este acum subiectul unor ajustări propuse.

El a afirmat că va fi necesar să se facă unele ajustări și că interdicția asupra motoarelor cu combustie trebuie să fie eliminată.

Sursa: Dreamstime

„Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie – aceasta trebuie să dispară”, a spus el.

Se preconizează că un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis să o protejeze de o reglementare mai agresivă în domeniul climei.

Cu toate acestea, eliminarea interdicției privind autovehiculele nu va fi o sarcină ușoară.

Această acțiune ar contrazice direct poziția principalului candidat al PPE, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicția și a susținut-o în campania electorală pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE.

De asemenea, orice încercare de a elimina această lege ar provoca un conflict intens cu partidele de stânga care au susținut această măsură