‘În perioada 04.07.2017 – 06.07.2017, în cadrul ‘Comandamentului Sezon Estival 2017′, medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 141 de unităţi localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia’, potrivit ANSVSA.

Controalele s-au desfăşurat în 66 restaurante, 3 pizzerii, 12 unităţi tip fast-food, 4 braserii, 4 unităţi tip bufet, 4 baruri, 2 cantine din tabere şcolare, 1 pensiune, 34 magazine alimentare, 3 cofetării/patiserii, 3 laboratoare cofetărie patiserie, 2 rulote, 3 unităţi comercializare produse congelate.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 50.600 lei. Totodată, a fost emisă o ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru o unitate tip pizzerie.

O sesizare primită la call-centerul ANSVSA a fost transmisă spre verificare inspectorilor aflaţi pe litoral. Pentru deficienţele constatate, unitatea respectivă a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 4.000 lei, mai arată reprezentanţii autorităţii.

De asemenea, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 313 kg de produse alimentare (preparate culinare, carne şi produse din carne).

Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi vor fi distruse prin incinerare.AGERPRES