”Tarifele de distribuţie se vor reduce cu 12%, în medie, de la 1 ianuarie. Astfel că, având în vedere faptul că tariful de distribuţie reprezintă 40% din factura finală, aceasta va fi diminuată cu 4-5%”, a spus Vladu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, ANRE monitorizează investiţiile făcute de operatorii de distribuţie, iar cele justificate sunt recunoscute în tarife.

”Până acum, au avut loc doar creşteri de tarif. Aceasta este pentru prima dată când ANRE constată că nu este nevoie de creştere, ci de scădere, pentru că profitul distribuitorilor trebuie ţinut în echilibru cu protecţia consumatorilor”, a adăugat reprezentantul ANRE, conform aceleiași surse. Vladu a mai spus că ANRE nu recunoaşte în tarife investiţiile începute, ci doar pe cele finalizate şi puse în funcţiune.

Aceeași sursă, care citează ANRE, mai spune că nivelul ridicat al corecţiilor valorice anuale negative ce urmează a fi luate în considerare la stabilirea tarifelor aplicabile în anul 2016 se datorează în principal următoarelor: creşterea cantităţilor de energie electrică distribuite în cursul anilor 2014 şi 2015 faţă de nivelul prognozat iniţial, scăderea substanţială a preţului de achiziţie a energiei electrice pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic – n.r.) realizat/recunoscut de ANRE, faţă de cel prognozat iniţial, aplicarea corecţiei de venituri aferente anului 2016 datorită diminuării valorii RRR (Ratei Reglementate a Rentabilităţii) de la 8,52% la 7,7%, în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 146/2014.