ANRE controlează toți furnizorii de energie

În urma preocupărilor legate de creșterea nejustificată a prețurilor la energie și gaze naturale de către unii furnizori, premierul a cerut Ministerului Energiei și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să ia măsuri riguroase în acest sens.

Ministerul Energiei a confirmat sprijinul ferm pentru verificarea respectării legii de către furnizorii de pe piață.

În răspuns la solicitarea Guvernului, ANRE a emis un comunicat în care a detaliat acțiunile de control desfășurate pe piața sub supravegherea sa. În prezent, sunt în desfășurare 171 de acțiuni de control, inclusiv verificări, inspecții și supravegheri.

În sectorul energiei electrice, se efectuează 18 acțiuni de control pentru verificarea respectării dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 27/2022 privind stabilirea prețului plafonat la consumatorii non-casnici.

Aceste verificări vizează furnizori care operează pe piețele concurențiale. Rezultatele vor fi comunicate publicului după încheierea acestora.

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, se desfășoară 3 acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale pentru a verifica respectarea prețului final facturat conform reglementărilor în vigoare.

Rezultatele se vor publica la finalul controalelor

ANRE a subliniat că rezultatele acțiunilor de control vor fi aduse la cunoștința publicului după finalizarea acestora. Autoritatea a reafirmat angajamentul de a monitoriza respectarea legilor în vigoare pentru protejarea intereselor consumatorilor de:

Totodată, ANRE a subliniat că prețurile pentru consumatorii casnici și firmele din România sunt plafonate până în martie 2025. Orice abateri vor fi tratate cu seriozitate.

gaze naturale
SURSA FOTO: Dreamstime

Ciolacu a cerut verificarea furnizorilor

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului Energiei, Sebastian Burduja, și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să inițieze o verificare a furnizorilor care implementează majorări ale prețurilor și ulterior solicită decontări mai consistente de la bugetul de stat.

Marcel Ciolacu a menționat că a observat apariția unor situații în care furnizorii au majorat prețurile fără o justificare adecvată, în contrast cu tendința de scădere a prețurilor în întreaga Europă.

El a recunoscut că aceste creșteri nu au un impact asupra facturilor populației, datorită plafonării existente.

Totuși, a subliniat că aceste companii solicită ulterior compensații mai mari de la stat pentru diferența dintre prețul plafonat și cel majorat.