Sebastian Burduja a explicat că Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie. În schimb, ministrul a solicitat atât oficial, cât şi public, ca ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG27/2022.

Sebastian Burduja a venit cu o replică pentru Marcel Ciolacu

„Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât şi public, ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG27/2022. Avem un dialog constant şi pozitiv cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă legislaţia în vigoare, ANRE fiind singura instituţie abilitată să efectueze aceste verificări”, a declarat Sebastian Burduja.

Amintim că reacția a venit după ce premierul Marcel Ciolacu a remarcat că există furnizori care au crescut „nefundamentat” preţurile de furnizare a gazelor naturale. Astfel, a cerut ministrului Burduja, cât şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să analizeze situaţia.

De asemenea, Sebastian Burduja a menţionat că sesizările primite de la persoane fizice şi juridice sunt înaintate ANRE. Autoritatea efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare.

Cererile de decontare validate de ANRE ajungă să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziţie de către Ministerul de Finanţe.

„În luna august, am transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării preţurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menţionează că producătorii de gaze sunt obligaţi să vândă la preţ reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici şi pentru producţia de energie termică. Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susţine prin toate pârghiile instituţionale pe care le are la dispoziţie demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării preţurilor de către furnizorii de gaze”, a completat ministrul.

Marcel Ciolacu a solicitat ANRE să inițieze rapid verificări

Premierul a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să inițieze investigații cu privire la creșterea abruptă a prețurilor. Ciolacu a spus că a observat că există furnizori care au majorat prețurile fără justificare. În paralel, în întreaga Europă acestea au scăzut.

Aceste ajustări nu au impact în facturile populației, care sunt plafonate. Cu toate acestea, aceste companii solicită ulterior compensații de la stat pentru diferența dintre prețul plafonat și cel inițial practicat.

Premierul a solicitat verificarea situației. El și-a exprimat speranța că și ANRE va lua în considerare această problemă.