Așadar, ANRE a verificat şi transmis spre decontare de la bugetul statului, pentru furnizorii de energie, o sumă de 13,3 miliarde lei, conform informațiilor transmise într-un comunicat.

Astfel, pe OUG 118/2021 (noiembrie 2021 – martie 2022) au fost depuse 345 cereri, de către 80 de societăţi, din care au fost aprobate 288, restul fiind declarate neeligibile, a subliniat ANRE în comunicat.

Suma transmisă către Ministerul Energiei a fost de peste 2,68 miliarde lei

În baza OUG 27/2022 (aprilie 2022 – martie 2023), 90 de societăţi au depus 1.034 cereri, din care au fost aprobate 318 pentru clienţi casnici şi 520 pentru noncasnici. 16 cereri pentru clienţi casnici au fost declarate neeligibile.

Suma transmisă către Ministerul Energiei, clienţi noncasnici, a fost de 6,44 miliarde lei, iar cea către Agenţia de către Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, clienţi casnici, de 4,186 miliarde lei.

Se află în analiză 180 de cereri depuse în vederea decontării

În prezent se află în analiză 180 de cereri depuse în vederea decontării, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza „cu maximă operativitate”, a precizat Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

România ar putea beneficia de un preț mai scăzut al gazelor naturale

În altă ordine de idei, conducerea ANRE a transmis că începând cu data de 1 aprilie, România ar putea beneficia de un preț mai scăzut al gazelor naturale.

„Oricum, ştiţi, de la 1 aprilie 2022, prin Ordonanţa 27, preţurile atât la energie, cât şi la gaze au fost plafonate, mă rog, la energie electrică la majoritatea clienţilor casnici, la gaze naturale la toţi clienţii casnici, plafonul a fost stabilit la 31 de bani. Şi, prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă, s-a /recepţie întreruptă/ a gazelor din producția internă la un preț plafonat pentru consumatorii casnici, la 150 lei.

Acesta a fost contextul care a permis ca prețurile să nu crească foarte, foarte mult pentru consumatorii casnici și, odată cu 1 aprilie 2023, intrăm într-un nou ciclu, pentru că, în urmă cu un an, la intrarea în vigoare a Ordonanței 27, doar pentru un an s-a făcut această alocare de gaze și plătire a gazelor din producția internă”, a spus Zoltan Nagy la emisiunea lui Cătălin Cîrnu, „Apel Matinal” de la Radio România Actualități.