Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a precizat că valul de căldură se va intensifica în comparație cu situațiile înregistrate marți și miercuri. Aceasta a mai spus că vineri este posibil să avem și pe litoral 29-30 de grade Celsius, cu ceva reprize de ploaie specifice sezonului, dar nu la intensitatea celor de până acum.

„Pentru zilele de mâine și poimâine va fi valabilă o avertizare meteorologică de cod roșu pentru șapte județe din partea de vest a țării, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Mureș, 11 județe cod portocaliu din partea de sud-vest, centru, precum și în Oltenia, deci cea mai mare parte, și pentru restul țării, practic jumătatea estică, vorbim de un cod galben.

Pentru că valul de căldură se va intensifica comparativ cu ceea ce s-a întâmplat ieri și pe parcursul zilei de azi, și vorbim de posibilitatea consemnării unor valori de temperaturi maxime între 39, până la 40, izolat 41 de grade, iar în nord-vest 35, 38 de grade Celsius, asociate și cu valori pe parcursul nopților care nu vor coborî sub 20, 24 de grade, ceea ce înseamnă nopți tropicale”, a declarat directorul ANM, miercuri, la B1 TV.

Cum va fi vremea pe litoral?

„În același timp, vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică destul de accentuată, în condițiile în care regimul de temperaturi este unul foarte ridicat, gradul de umezeală în aer este unul foarte mare. Au fost emise și pe parcursul zilei de azi un număr însemnat de avertizări meteorologice de Cod portocaliu și roșu, 47 în total din care 13 de Cod roșu, pentru zone unde instabilitatea atmosferică a fost deosebit de accentuată. Am înregistrat pe frecvențe scurte de timp, în mai puțin de o oră, valori de precipitații de 60-70 de l/mp, am avut vijelii și grindină”, a adăugat ea.

Întrebată dacă sunt perspective bune pentru cei care merg pe litoral, directoarea ANM a precizat:

„Din punct de vedere al regimului de temperaturi, da, și pe zona litoralului vom consemna valori de temperaturi în creștere, astfel încât vineri este posibil și în zona litoralului să consemnăm 29-30 de grade Celsius, dar cu ceva reprize de ploaie specifice sezonului în care ne aflăm, nu la cotele pe care le-am avut, în condițiile în care în partea de sud-est, est a țării, vorbim aici de Dobrogea, de Moldova și Muntenia, zonele care au fost cele mai afectate din punct de vedere al efectelor ciclonului poziționat deasupra Mării Negre și blocat pe o perioadă destul de lungă de timp, și care a adus, de pildă, pentru zona Dobrogei o cantitate medie pentru luna iunie până în prezent de 2,5 ori mai mare decât ar fi normal”.

Sursa foto: Dreamstime