În perioada analizată, din punct de vedere agrometeorologic, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb va prezenta în continuare valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Potrivit ANM, în nordul Moldovei, nord-vestul Munteniei şi, izolat, în sudul Olteniei, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

Din punct de vedere al stării de vegetaţie a culturilor agricole şi în condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Totodată, pe terenurile afectate de seceta pedologică prelungită se vor semnala probleme la culturile de porumb, floarea-soarelui, pomii fructiferi şi viţa-de-vie.

De asemenea, în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge procesul de acumulare a zahărului în rădăcină, iar cartoful va înregistra dezvoltarea tuberculilor, veştejirea vrejilor, maturitatea tehnologică şi recoltarea.

La speciile pomicole se vor semnala creşterea, dezvoltarea şi coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea la soiurile de sezon.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor continua fazele de creştere şi coacere a boabelor, iar la soiurile de masă, maturarea şi local, recoltarea strugurilor.

Specialiştii ANM apreciază că, în perioada următoare, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14 şi 30 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de până la 7 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură.

Maximele aerului se vor situa între 22 şi 36 grade Celsius, în timp ce pe timpul nopţii temperaturile se vor încadra între 8 şi 24 grade Celsius în cea mai mare parte a regiunilor agricole, posibil mai scăzute în depresiuni.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în nordul şi estul ţării.