În obişnuita sa intervenţie video de sâmbătă, Merkel a avertizat că, dacă securitatea externă nu este îmbunătăţită, fapt evidenţiat de criza refugiaţilor, atunci întreaga activitate economică în UE ar putea avea de suferit. "Trebuie să ne protejăm frontierele externe pentru că vrem să menţinem Schengen. În caz contrar, este pus în pericol spaţiul de liberă circulaţie în interiorul pieţei comune, care este fundamentul bunăstării noastre", a spus ea. 

Cu acest lucru sunt de acord toţi partenerii europeni, a adăugat Merkel, care consideră de o importanţă crucială punerea în practică a acordului dintre UE şi Turcia, semnat la sfârşitul lui 2015 şi în cadrul căruia se vor oferi Ankarei 3 miliarde de euro în schimbul menţinerii pe teritoriul turc a refugiaţilor sirieni şi a unei mai bune protecţii a frontierei turco-elene. 

Soluţia crizei refugiaţilor este ca toţi partenerii europeni să se angajeze să accepte "cote legale de refugiaţi", aceasta fiind în esenţă o propunere germană care a generat o respingere fără echivoc în unele capitale europene, comentează EFE.

Sursa: Agerpres