"Cancelarul Angela Merkel a avut, azi, o convorbire telefonică detaliată cu președintele Traian Băsescu. În centrul discuțiilor s-au aflat evoluțiile interne actuale din România. Remarcile președintelui Băsescu au confirmat îngrijorările guvernului federal. Cancelarul federal consideră inacceptabil când într-o țară a Uniunii Europene sunt încălcate principiile fundamentale ale statului de drept", adaugă comunicatul.

"Uniunea Europeană se sprijină pe valori comune: toate regimurile trebuie să le respecte, iar aceasta este valabil și pentru cel român", potrivit aceluiaşi text.

"Cancelarul federal a subliniat că va susține Uniunea Europeană să adopte toate consecințele necesare. Acestea ar putea fi luate săptămâna viitoare după discuțiile planificate ale premierului Ponta la Bruxelles", conchide mesajul.
Un alt comunicat din Germania

"Suspendarea preşedintelui Băsescu vineri şi organizarea unui referendum s-au desfăşurat într-un mod care încalcă principiile de bază statului de drept şi cu ignoarea instituţiilor constituţionale", a subliniat şi purtătorul de cuvânt al executivului german Steffen Seibert într-un alt comunicat.

Berlinul speră că guvernul de la Bucureşti „va restabili încrederea în ţara sa şi respectul pentru statul de drept”, a subliniat oficialul german.
Iată răspunsul lui Ponta:
În legătură cu declaraţia doamnei Angela Merkel, Cancelarul Republicii Federale Germania,
 
Guvernul României transmite asigurări ferme şi fundamentate că în România buna funcţionare a statului de drept nu este afectată în niciun fel de disputele politice.
 
Evoluţiile politice ale ultimelor săptămâni se încadrează în limitele Constituţiei, ale legilor româneşti şi ale reglementărilor europene. Nici unei instituţii democratice nu i-a fost atinsă independenţa. Sistemul de justiţie nu a fost şi nu va fi vizat de niciun fel de măsură sau influenţă politică din sfera guvernamentală.
 
Guvernul României va continua să ia toate măsurile necesare pentru respectarea cu stricteţe a obligaţiilor României în baza acordurilor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, precum şi pentru îndeplinirea obligaţiilor ce ne revin în baza Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare şi a tuturor măsurilor necesare pentru a garanta în România o justiţie independentă şi eficientă, la standarde comunitare.
 
Vrem să îi asigurăm pe toţi partenerii noştri europeni de tenacitatea şi determinarea cu care împărtăşim  valorile democraţiei şi ale statului de drept. Vom continua dialogul şi cooperarea pentru asigurarea unui climat de stabilitate şi de încredere în economia românească.
 
În acelaşi timp, respingem cu fermitate campania de denigrare a României dusă de preşedintele Traian Băsescu şi PDL, campanie nefundamentată şi care aduce atingere intereselor României prin crearea unei imagini false cu privire la democraţia românească.
 
Cetăţenii români vor avea ocazia, la referendumul naţional desfăşurat pe 29 iulie, să decidă, în mod perfect democratic şi constituţional, în privinţa preşedintelui României şi considerăm, în spiritul valorilor democratice pe care le împărtăşim, că vocea lor trebuie să fie respectată.
Victor Ponta,
Prim-ministru al României