Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 05 – 09 ianuarie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 397.100 de lei, adică 90.250 de euro. Au fost depistate 216 persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 177 de persoane au fost descoperite în județul Arad, la 3 angajatori, 157 la o societate comercială cu obiect de activitate jocurile de noroc și pariuri, 12 persoane la un transportator de mărfuri și 8 persoane la un constructor de cladiri.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 333.100 de lei din care 227.500 de lei pentru muncă la negru. 32 de persoane au fost sancționate pentru că au acceptat să muncească fără încheierea unui contract individual de muncă.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat  amenzi în valoare de 64.000 de lei. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă din județul Dolj au dispus oprirea din funcţiune a 3 echipamente pentru a fi prevenite posibile accidente.

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 37 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 18 au fost comunicate de Inspectoratul teritorial de muncă al  municipiului București.

”Atrag atenția că prin primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale încheiate, angajatorii riscă sancțiunea legii penale, iar legislația muncii pedepsește contravențional nu doar munca la negru ci și neînregistrarea contractelor de muncă în Registrul General de Evidență a Salariaților.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.