Proiectul de lege dorește modificarea și completarea alineatului (2) de la articolul 391 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. În proiect este prevăzut faptul că medicii se pot pensiona la 57 de ani, la cerere.

”La cerere, medicii se pot pensiona la vârsta standard de pensionare, potrivit dreptului comun, diminuată cu maximum numărul de ore prestate în gardă peste gărzile obligatorii, dar nu mai devreme de 57 de ani, fără diminuarea cuantumului pensiei.”, se arată în textul legii.

Ce se întâmplă cu pensiile

Cei din PNL au anunțat că pensiile românilor vor fi majorate, conform legii, dar Ludovic Orban ar vrea o nouă legii a pensiilor. „Vom face o analiză şi vom găsi cea mai bună variantă. Unde aţi mai văzut în lumea asta o creştere a pensiilor şi salariilor pe patru ani? De unde ştii ce se va întâmpla? PSD a venit şi a spus că măreşte pensiile, deşi anterior exista o predictibilitate şi se întâmplau nişte lucruri de la an la an. Cum le măreşti, aşa din pix?”, a declarat Ludovic Orban, conform TVR.

Premierul a anunțat noi măsuri care îi privesc pe cei cu pensii. „Le aduc aminte tuturor că eu am făcut parte dintr-o guvernare PNL în care a fost cea mai mare creştere a puterii de cumpărare a pensiilor. Sunt semnatar al unei decizii prin care nu pot fi tăiate pensiile obţinute prin contributivitate. Este o propagandă ce se face. Cine nu vrea să crească pensiile? Problema este să le poţi plăti. Orice creştere nesustenabilă duce la nişte consecinţe negative. Ca să le poţi plăti, trebuie să tai de undeva. Când faci excepţii, deschizi Cutia Pandorei. Toţi pot aduce motive. Un actor, un profesor, pot lucra pe proiecte private după vârsta de pensionare. Dar nu putem face derogări. Mie mi se pare un principiu corect. Dacă vrei să lucrezi în sistemul public după ce ai luat decizia să te pensionezi, statul nu îţi plăteşte pensie”, a declarat premierul.