Angajaţii din comerţ şi retail au primit cele mai mici beneficii în afara salariului lunar. În ceea ce priveşte strict Sărbătorile de iarnă, valoarea medie a bonusurilor oferite de angajatori în 2015 a fost de 785 lei brut, conform statisticilor Smartree.

În ceea ce priveşte principalele beneficii extra-salariale oferite de companiile din România, acestea fac parte din categorii precum sănătate, sport, cursuri, turism, asigurări şi cadouri. De acestea, angajaţii pot beneficia fie lunar, fie ocazional.

Beneficiile lunare includ tichete de masă, abonamente medicale la clinici private, oferirea de telefon mobil sau laptop, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare sau săli de jocuri.

Beneficiile ocazionale se acordă sub formă de tichete cadou (Crăciun, ziua de naştere), prime de sfârşit de an sau cu diverse ocazii (Paşte, Crăciun, 8 Martie, vacanţă), cadouri pentru copii în zile speciale (1 Iunie, Crăciun), programe de formare profesională, team building, ajutoare pentru naştere, înmormântare sau boli grave, al 13-lea salariu.

"Oferta angajatorilor a devenit, în ultimii ani, destul de cuprinzătoare la capitolul beneficii extra-salariale. Dacă la început bonusurile oferite de companii erau strict de ordin financiar, acum beneficiile pot fi, în multe cazuri, vacanţe pentru angajat şi familia sa, cursuri de perfecţionare, asigurări medicale. Unii angajatori oferă şi beneficii extra-salariale mai puţin obişnuite, cum ar fi un program de lucru flexibil, zile suplimentare de concediu, asigurare stomatologică, vouchere la restaurant, iar alţii bonusuri 'out of the box', precum zile speciale, cu tematică. Spre exemplu, în zilele de 13 ale lunii, există companii care oferă pizza sau ieşiri la restaurant pentru personal. De asemenea, angajatorii mai oferă cursuri de gătit sau posibilitatea de a conduce o maşină de lux în weekend', spune Raluca Peneş, reprezentantul companiei de externalizare a proceselor de HR.

În plus, unele companii au început demersurile pentru un nou tip de facilitate – grădiniţă în apropiere de birou pentru copiii angajaţilor, un proiect special pe cale să se concretizeze, potrivit informaţiilor Smartree.

Pentru realizarea analizei prezentate mai sus s-au luat în calcul peste 150 de companii, în majoritate multinaţionale, din industrii variate.

SURSA: Agerpres