Peste o treime din angajaţi, atât din Europa, cât şi din Asia şi SUA au declarat că se tem că automatizarea va pune anumite locuri de muncă în pericol, reiese din raportul PwC ‘Workforce of the future: the competing forces shaping 2030’, informează Agerpres.

Un procent de 74% dintre angajaţi sunt dispuşi să înveţe noi abilităţi sau să se recalifice pentru a-şi menţine şansele de angajare.

Trei sferturi dintre cei chestionaţi, 73%, au declarat că tehnologia nu va fi capabilă să înlocuiască în totalitate mintea umană, în timp ce 86% dintre angajaţi susţin că abilităţile umane vor fi întotdeauna căutate pe piaţa muncii.

Potrivit rezultatelor cercetării, 65% dintre respondenţi sunt de părere că tehnologia va îmbunătăţi perspectivele de angajare, chiar dacă angajaţii din Statele Unite (73%) şi India (88%) sunt mult mai încrezători în impactul benefic al tehnologiei, în comparaţie cu cei din Marea Britanie (40%) şi Germania (48%).

În acelaşi context, 74% dintre respondenţi au admis faptul că învăţarea de noi abilităţi şi cunoştinţe sau recalificarea menţin şansele mai mari de angajare. Totodată, în jur de jumătate dintre persoanele intervievate (54%) sunt de părere că au toate abilităţile necesare pentru a-şi continua cariera. La acest capitol al încrederii în propriile abilităţi, media globală este mai scăzută în Marea Britanie (35%) şi Germania (45%), dar mai ridicată în SUA (60%), India (67%) şi China (59%).

Sondajul comandat de PwC a fost realizat pe un eşantion de 10.000 de persoane din China, India, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Află dacă roboţii îţi vor lua slujba