Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu deschiderea conflictului de muncă într-o săptămână dacă administraţia nu începe negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă, reprezentanţii salariaţiilor cerând majorarea fondului de salarii cu 3,7%.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că din informaţiile pe care le are, bugetul Metrorex ar trebui să fie aprobat în maxim o săptămână. Totuşi, acesta e îngheţat la nivelul celui din 2009, deoarece Guvernul are datorii de aproximativ 30 milioane de euro la societatea franceză Alstom, care se ocupă de mentenanţa metroului, scrie Mediafax.

Din nou sub lupa FMI, dar în martie se anunţă o nouă grevă

Rădoi a susţinut că, din cauza acestor datorii, Metrorex este din nou pe lista de monitorizare a FMI şi a cerut Guvernului să achite Alstom această datorie pentru că „salariaţii metroului nu au nicio vină şi ei trebuie să-şi primească salarii majorate deoarece metroul înregistrează profit”.

Liderul sindical a spus că dacă situaţia nu se rezolvă, în luna martie s-ar putea ajunge din nou la grevă. Vechiul contract de muncă a expirat în noiembrie 2009 când salariaţii au intrat în grevă şi, de atunci, aceştia nu au contract colectiv de muncă, deoarece ministrul Radu Berceanu refuză orice negociere motivând că nu este bugetul aprobat.

Problema pare a fi Alstom

Potrivit lui Rădoi, „nu este normal ca din cauza unei datorii către firma Alstom, Metrorex-ul să fie monitorizat”. De asemenea, liderul sindical a precizat că banii pe care îi dă Guvernul, anual, firmei franceze sunt de aproximativ de cinci ori mai mulţi decât ar trebui.

Astfel, în 2005, când Alstom a preluat mentenanţa metroului, Guvernul dădea 10 milioane de euro pe an în condiţiile în care erau 1.200 de angajaţi şi toate trenurile erau vechi, în 2009 Guvernul a dat 41 milioane de euro în situaţia în care peste jumătate din trenuri sunt vechi, iar numărul salariaţilor redus la jumătate, în timp ce în 2010, suma pe care Guvernul trebuie să o achite către Alstom este de 50 milioane de euro.

DETALII:
Citeşte şi Metrorex are datorii de 25 milioane euro către Alstom Transport

SURSA: Mediafax