Mai multe oraşe europene oferă diferite facilităţi, precum scutire de la plata chiriei, clădiri de referinţă sau servicii de relocare personalizate, în încercarea de a câştiga cursa pentru a găzdui cele două prestigioase agenţii UE care vor trebui să plece de la Londra după Brexit, transmite Agerpres.

Relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi a Autorităţii Bancare Europene (EBA) promite să dea un stimulent economiilor oraşelor care vor găzdui aceste agenţii, însă concurenţa este una dură. Nu mai puţin de 19 oraşe, printre care şi Bucureşti, se luptă pentru a găzdui sediul EMA, care are 890 de angajaţi, faţă de 170 de angajaţi în cazul EBA. 

Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experţi la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hoteluri. Şi, mai important, Agenţia care aprobă şi monitorizează siguranţa medicamentelor din UE poate fi un magnet pentru viitoarele investiţii în sectoarele farmaceutic şi al biotehnologiei. 

Angajaţii EMA au indicat că sunt reticenţi în a se muta în multe dintre oraşele propuse să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului. 

Un studiu realizat în rândul a 92% dintre salariaţii EMA a arătat că mai puţin de jumătate din personal ar fi dispus să se mute în nouă din oraşele candidate. În opt dintre aceste oraşe – pe care EMA nu le-a nominalizat – ar vrea să se mute sub 30% din angajaţii agenţiei. 

În eventualitatea că una dintre aceste locaţii va fi aleasă, EMA "nu va putea opera" şi "va fi o încurcătură pe piaţa unică europeană pentru medicamente", avertizează Agenţia Europeană a Medicamentului. 

Doar cinci din oraşele candidate ar convinge peste 65% dintre angajaţii EMA să se mute, conform studiului. Instituţia estimează că o recuperare completă a serviciilor va dura între doi şi trei ani dacă unul din cele mai populare oraşe este ales pentru a găzdui Agenţia care aprobă şi monitorizează siguranţa medicamentelor din UE. 

Analiştii consideră că, în cazul Agenţiei Europene pentru Medicamente, cursa este foarte strânsă, Stockholm, Copenhaga, Amsterdam, Dublin, Barcelona, Milano, Viena şi Lille fiind pe lista oraşelor care fac eforturi de promovare. 

Comisia Europeană va evalua diferitele oferte până la data de 30 septembrie, pe baza unor criterii convenite anterior, precum acces la infrastructură şi posibilitatea continuării activităţilor, înainte ca miniştrii din cele 27 de stat membre UE să ia o decizie prin vot în luna noiembrie. Procedura de vot va fi una secretă, dar acest lucru nu exclude negocierile din culise, în presă apărând deja speculaţii că Franţa a acceptat ca Frankfurt să obţină sediul EBA cu condiţia ca noul sediul al EMA să fie la Lille. 

În cazul României, Guvernul de la Bucureşti a anunţat, pe 21 iulie, că a fost finalizat dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.