În urma unei întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor, administraţia combinatului a decis ca timpul de lucru al muncitorilor să fie redus cu 20 de zile, astfel: întâi, angajaţii îşi vor lua concediul de odihnă neefectuat pe 2010 iar dacă acesta nu va acoperi cele 20 de zile, ei vor intra în şomaj tehnic, pe o perioadă de maximum 15 zile. Dacă nici aşa nu se vor acoperi cele 20 de zile, muncitorii îşi vor lua, în ianuarie 2011, zile libere din concediul aferent anului viitor, potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de purtătorul de cuvânt al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de decizia luată de administraţie, însă liderul FSS Metarom Galaţi, Gheorghe Bezman, a declarat că, potrivit legii, măsura luată de conducere este unilaterală şi nu presupune acordul sindicatelor.
În schimb, liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, respinge decizia administraţiei, pe care o consideră “abuzivă şi nedreaptă” şi le-a transmis muncitorilor să nu îşi dea acordul scris pentru plecarea în şomaj tehnic. Totodată, Gheorghe Tiber a precizat că sindicatul stă la dispoziţia membrilor săi în vederea organizării unor proteste la poarta combinatului sau în interiorul acestuia.
La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea combinatului a anunţat că din 19 noiembrie se va închide unul dintre cele două furnale care mai funcţionează în combinat, ca urmare a scăderilor de pe piaţa de oţel din Turcia, acolo unde ArcelorMittal Galaţi face cam două treimi din vânzări.
“ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că îşi va ajusta producţia din cauza condiţiilor de piaţă din regiune, în special cele din Turcia. Pentru cel puţin două luni, începând din 19 noiembrie, combinatul va opera cu un singur furnal”, se arăta în comunicatul transmis în urmă cu şase zile de Dorian Dumitrescu.
Deşi acesta a refuzat să facă orice alt comentariu, surse din cadrul combinatului siderurgic au precizat că unitatea care urmează a fi închisă este Furnalul 3, iar tot ce se producea aici va fi preluat de Furnalul 4.
În acelaşi timp, există informaţii că ArcelorMittal va continua investiţia la Furnalul 5, la care se derulează lucrări de modernizare estimate de către investitor la aproximativ 53 milioane euro, acesta urmând să fie pus în funcţiune în 2011.
De asemenea, fluctuaţia euro – dolar (piaţa din Turcia se orientează după dolarul american iar costurile de producţie din România se înregistrează în euro) face ca pierderile combinatului să fie unele importante.
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: