Dezbaterea publică organizată de ANCOM şi ApTI, care va aduce laolaltă factori de decizie, reglementatori, reprezentanţi de nivel înalt ai companiilor de comunicaţii, asociaţii ale consumatorilor şi organizaţii care protejează drepturile civile din România şi din străinătate va încerca să facă o radiografie a situaţiei dezbaterii subiectului neutralităţii reţelelor în Europa şi să o ducă mai departe, în direcţia consensului, cu scopul final de a identifica cele mai adecvate metode prin care se poate atinge dezideratul comun de asigurare a unui internet liber, accesibil şi sustenabil.

Accentul va fi pus pe diversitatea de opinii şi schimbul de păreri pe subiecte cum ar fi drepturile consumatorilor sau reglementări şi practici de gestionare a traficului, urmărind în cele din urmă identificarea rolului pe care ar trebui să-l joace fiecare dintre actorii implicaţi – autorităţi de reglementare, furnizori de servicii de comunicaţii electronice, furnizori de conţinut şi utilizatori finali.
Agenda evenimentului, precum şi formularul de înregistrare pentru participare, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, la secţiunea Evenimente. Participarea este gratuită.

Ultimul raport de date statistice publicat de ANCOM arată că în România accesul la internet este în continuă creştere, numărul conexiunilor de acces în bandă largă furnizate la puncte fixe ajungând la finalul lui 2011 la 3,26 milioane, iar numărul conexiunilor active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile la 4,23 milioane.