Conform proiectului, operatorii care deţin licenţe de utilizare a acestor benzi vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a patra prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX în aceste frecvenţe.

În prezent, drepturile de utilizare a acestor benzi sunt deţinute de trei operatori – Orange Romania, Vodafone România şi Cosmote Romanian Mobile Telecommunications. Cele trei companii care utilizează aceste benzi pentru furnizarea de servicii de generaţia a doua şi care, începând cu anul 2010, au dreptul de a le folosi şi pentru servicii de generaţia a treia vor avea, după aprobarea acestei decizii, şi posibilitatea de a oferi servicii de generaţia a patra în aceste benzi.

De asemenea, RCS&RDS, care a câştigat spectru în banda de 900 MHz în urma licitaţiei organizate de ANCOM în acest an, va putea oferi servicii 4G imediat după începerea perioadei de valabilitate a licenţei obţinute. Tehnologia 4G poate fi implementată şi în benzile de 800 şi 2600 MHz începând cu anul 2014, ca urmare a licitaţiei organizate de ANCOM în acest an.

Decizia de a implementa noi tehnologii în aceste frecvenţe, calendarul implementării şi momentul lansării comerciale a serviciilor de generaţia a 4-a rămân la alegerea furnizorilor.