Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a oprit procedura de selecţie comparativă pentru acordarea a două licenţe de televiziune digitală, conform unui comunicat al instituţiei.

“În urma publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii Guvernului nr. 833/2010 pentru modificarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, act normativ care schimbă cadrul juridic aplicabil procedurii de acordare a licenţelor în vederea operării celor două multiplexe de televiziune digitală terestră, ANCOM opreşte licitaţiile aflate în desfăşurare pentru acordarea primelor două multiplexe de televiziune digitală terestră. ANCOM nu a fost consultată la elaborarea actului normativ susmenţionat,” se arată într-un comunicat al ANCOM.

Ca urmare a unei Hotărâri anterioare a guvernului, din luna iunie 2010, ANCOM derula o licitaţie internaţională pentru acordarea licenţelor pentru primele două multiplexe de televiziune digitală terestră la care s-au arătat interesate să participe şapte companii din România şi din străinătate.   ANCOM precizează că prin intermediul celor două multiplexe scoase la licitaţie se asigura o perioada rezonabilă de simulcast, punerea în funcţiune a acestora neînsemnând oprirea semnalului analogic şi nedepinzând de oprirea semnalului analogic.

ANCOM a transmis în cursul zilei de astăzi scrisori de informare către cei şapte cumpărători ai caietelor de sarcini cu privire la necesitatea anulării licitaţiilor, anunţându-i totodată că Autoritatea va returna sumele achitate pentru achiziţionarea caietelor de sarcini. În continuare, ANCOM aşteaptă emiterea în 45 de zile a noii hotărâri a guvernului care va stabili calendarul tranziţiei la televiziunea digitală, precum şi emiterea celorlalte acte normative care vor stabili noua procedură de licitaţie, modul în care vor fi acordate licenţele şi taxa de licenţă.

„Odată cu această amânare, România pierde startul către dezvoltarea unor noi servicii de comunicaţii mobile de bandă largă şi a investiţiilor în acest domeniu, dividendul digital fiind un factor cheie pentru încurajarea creşterii economice”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Odată cu tranziţia la televiziunea digitală terestră se eliberează o porţiune importantă de spectru – dividendul digital – prin intermediul căruia utilizatorii vor putea avea acces la servicii broadband wireless mai bune şi mai ieftine, dar şi la o paletă mai largă de servicii wireless inovative. Amânarea tranziţiei la televiziunea digitală terestră şi, implicit a eliberării spectrului, duce la întârzierea lansării unor servicii de bandă largă în România şi poate crea premisele măririi decalajului între România şi celelalte ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte serviciile de acces la internet în bandă largă.

SURSA: ANCOM