"Avem o creştere de venituri de 3,38 miliarde de lei. În special avem un plus la impozitul pe profit de 1,53 miliarde de lei, impozitul pe venituri – un plus de 897 de milioane de lei. La TVA avem un plus de 856 de milioane de lei şi la accize de 180 de milioane de lei. Venituri nefiscale, de asemenea, avem un plus de 1,105 miliarde de lei. Avem şi o rectificare de venituri cu minus la contribuţii de asigurări sociale de stat. Avem venituri sub program de un pic peste un miliard de lei. Deci, cam aceasta este sursa de venituri", a subliniat Anca Dragu, la Palatul Victoria. 

Ministrul Finanţelor a menţionat că sunt o serie de venituri redistribuite în interiorul proiectelor de investiţii de la fiecare ordonator de credite. 

"Ministerul Transporturilor are o amânare la finanţare de 383 de milioane de lei. Are o redistribuire a sumei de 360 de milioane în interiorul propriei anvelope bugetare în favoarea finanţării mai multor proiecte. Astfel, 200 de milioane pentru întreţinerea infrastructurii rutiere, 100 de milioane de lei pentru decontarea facilităţilor şi gratuităţilor şi circa 46 de milioane de lei proiecte de investiţii finanţare din fonduri nerambursabile, iar 17 milioane de lei pentru spitalele din subordinea Ministerului Transporturilor", susţine Anca Dragu. 

De asemenea, oficialul MFP a anunţat că nu au fost prevăzuţi bani pentru aeronava prezidenţială deoarece nu există cadrul legal până când nu va exista şi o decizie a comisiei interministeriale care lucrează la acest subiect, iar în ceea ce priveşte Administraţia Prezidenţială nu au fost majorate veniturile. 

Potrivit sursei citate, pentru finanţarea Cultelor există o suplimentare de 50 de milioane de lei, acestea fiind în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). Din această sumă, 10 milioane de lei vor merge la creşteri salariale pentru personalul clerical, ca urmare a majorărilor salariale ce au avut loc, personalul clerical fiind plătit printr-o corelare de grilă cu cea a profesorilor. Anca Dragu a mai spus că nu există sume cu destinaţie exactă pentru Catedrala Mântuirii Neamului, decizia fiind luată de SGG. 

În context, oficial MFP a explicat că rectificarea bugetară a avut la bază patru principii, respectiv: menţinerea deficitului bugetar la nivelul de 2,8% din PIB în termeni cash şi 2,9% din PIB potrivit metodologiei ESA 2010; asigurarea fondurile necesare continuării proiectelor de investiţii, fiind puse la dispoziţie sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la finalul anului; alocarea de fonduri suplimentare pentru Sănătate şi Învăţământ; asigurarea fondurilor necesare aplicării de măsuri legislative adoptate în cursul anului curent. 

Nu în ultimul rând, ministrul Finanţelor a subliniat că rectificarea bugetară include suma de 5 milioane de euro pentru achiziţia operei de artă "Cuminţenia Pământului".

AGERPRES