”În practică, poate că o economie nu reuşeşte să combine aceşti factori (factorii de creştere economică -n.r.) în mod optim, şi atunci creşterea este sub potenţial sau peste potenţial. Cea peste potenţial este cea mai periculoasă, pentru că asta înseamnă că noi consumăm mai mult decât producem. În acest moment, România are mai degrabă un deficit de ofertă, iar reformele puse pe hârtie şi aflate în implementare de către autorităţi sunt de natură să reducă acest deficit de ofertă. Aceste reforme conduc la creşterea potenţială a ţării”, a explicat ministrul Finanţelor.

Ea a reamintit că România a mai avut astfel de probleme în perioada dinaintea crizei, iar acum este important ca autorităţile să se concentreze pe reformele structurale necesare pentru creşterea potenţialului economiei româneşti. ”'Acum avem o creştere de invidiat, dar trebuie să fim atenţi la aceste provocări, să canalizăm creşterea economică în sensul creşterii investiţiilor şi a exporturilor şi, cumva, consumul, care este deja la un nivel ridicat să nu mai crească prea mult. Această situaţie în care consumul excede producţia duce la dezechilibre”, a mai spus Anca Dragu. Potrivit acesteia, în caz contrar, România riscă, din nou, o creştere ciclică, contextuală, care la un moment dat se va opri. Ministrul Finanţelor a mai spus că disciplina autorităţilor are şi un efect de exemplu pentru pieţe, pentru că autorităţile indisciplinate nu fac decât să bulverseze pieţele şi să apară o reacţie nedorită din partea acestora.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în creştere la 4,2% proiecţia privind avansul Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an şi estimarea pentru 2015 la 3,7%, potrivit Prognozei de iarnă 2016 publicate luni. Cererea internă va consemna un avans de 4,8% în 2016, faţă de 4,6% anul trecut, iar pentru 2017 este estimată o creştere de 4,8% a cererii interne. Formarea brută de capital fix (investiţii – n. r.) este de aşteptat să urce cu 6,4% în acest an şi cu 6,6% în 2017, peste estimările din noiembrie 2015. (Sursa: Agerpres)