În urmă cu o săptămână notam că motivaţia de a menţine un pariu împotriva euforiei globale s-a redus considerabil. În condiţiile în care evoluţia pieţelor financiare era mixtă, iar premisele negative erau din nou larg ignorate de către participanţii la piaţă, riscul prelungirii euforiei globale devenise mai important decât cel al unei corecţii în măsură să genereze o tendinţă clară şi randamente notabile.

Abandonam astfel ipotezele macro-globale lansate la mijlocul lunii iunie privind posibilitatea unor corectii negative pe bursele internationale de actiuni si de marfuri si a unor corectii pozitive ale yenului japonez si dolarului american.

In perioada 15 iunie – 10 iulie cei mai importanti indici bursieri americani au suferit 4 saptamani negative consecutive, insa bursa de actiuni din China si-a continuat avansul parabolic. Pe parcursul ultimelor 6 saptamani pozitive consecutive, cel mai important indice compozit al bursei chineze, Shanghai Composite Index, a inregistrat o apreciere de aproape 23%. Valoarea indicelui a castigat peste 80% de la inceputul anului, dublandu-se fata de cel mai recent minim multi-anual atins in luna noiembrie a anului trecut.

Aceasta observatie mi-a impus o examinare critica a ipotezelor lansate la mijlocul lunii iunie, intrucat in perceptia mea dinamica burselor din Shanghai si Shenzhen reflecta poate cel mai bine euforia globala ancorata de ideea unui reviriment economic puternic si sustenabil.

Apoi, ignorasem posibilitatea unui sezon excelent de raportari financiare aferente celui de-al doilea trimestru pe Wall Street. Conform Bloomberg, pana in prezent peste 75% din raportarile privind profiturile nete au surprins pozitiv asteptarile, marcand astfel cea mai buna performanta din 1993, anul in care au inceput sa fie compilate datele.

Stabilizarea pietelor financiare din primavara a influentat pozitiv rezultatele corporatiilor americane, in termenii teoriei reflexivitatii documentate in anii ’80 de catre George Soros. O crestere a cotatiilor bursiere ale sectorului bancar, de pilda, a permis institutiilor financiare sa atraga capital privat intr-o maniera care a depasit cele mai optimiste previziuni, fapt care a influentat pozitiv fundamentele acestui sector.

Pentru un timp, euforia globala poate sa continue – context in care cotatiile de pe bursele internationale de actiuni si de marfuri vor creste, iar presiunile negative afectand yenul japonez si dolarul american se pot acutiza.

Intr-un tablou mai larg, insa, euforia globala care urmeaza apocalipsei pietelor financiare de anul trecut ramane vulnerabila unei corectii. Cu cat ecartul dintre perceptii si realitate continua sa se mareasca – iar acest proces este deja extrem de vizibil pe piata de capital din China, capatand o aura hiper-speculativa care-mi aminteste de toamna anului 2007 – cu atat corectia ulterioara are potentialul de a fi mai severa.

O analiză Tradeville SA

DETALII:
Citeşte mai multe analize pe www.tradeville.eu.