Dolarul: o scădere de… fier!

Dolarul american a atras mult atenția săptămâna trecută – slăbiciunea a apărut după anumite declarații molatice ale membrilor FOMC – Federal Open Market Committee, declarații care au ajutat metalele prețioase să facă un salt. Acest suport a ținut până vineri, când semnele unor presiuni salariale s-au văzut în raportul lunar privind slujbele din SUA au generat niște închideri de poziții.

Metalele industriale, conduse de zinc, au profitat și ele de aparenta slăbiciune a dolarului care a ajutat la atragerea de poziții short din partea fondurilor. Nu toate sectoarele au reușit, totuși, să profite de un dolar mai slab – sectorul energiei continuă să sufere din cauza supraproducției. Zvonurile continuate despre o posibilă reducere coordonată a producției au ajutat, totuși, la stabilirea unui plafon al prețului petrolului.

Minereul de fier a crescut cel mai mult din luna mai, anul trecut, datorită cererii sezoniere crescute din China. Întrebarea este dacă se va menține același ritm și săptămâna aceasta, când se sărbătorește Noul An Chinezesc.

Cafeaua a crescut și ea odată cu îmbunătățirea datelor fundamentale, după ce atinsese un minim la jumătatea lui ianuarie. Fondurile hedge au deținut constant poziții short anul trecut. Rapoartele privind producțiile scăzute coroborate cu creșterea realului brazilian și scăderea dolarului au contribuit la consolidarea acestui sentiment.

Aurul intră în scenă: universul macro dă semne de slăbiciune 

Turbulențele continue de pe piețele de acțiuni și țiței de la începutul anului au determinat revenirea prețului aurului pe creștere, în ultima lună. Sectorul de petrol și gaze a fost un factor determinant major al încetinirii creșterii SUA în ultimul trimestru 2015, iar acum ne furnizează un indiciu cât se poate de clar privind cât de agresivă va fi Rezerva Federală în a impune viitoarele creșteri de dobândă.

Vicepreședintele Fed, Stanley Fischer, a declarat că economia SUA ar putea suferi dacă volatilitatea recentă de pe piețele financiare ar continua și ar putea chiar genera un anumit regres al creșterii la nivel global. În loc să ne așteptăm la patru creșteri de dobândă anul acesta, am putea vedea o decizie FOMC pentru două-trei, sau chiar mai puține. Asta ne-ar apropia de viziunea unor analiști care cred că nu va urma nicio creștere de dobândă anul acesta.

Aurul a fost sub presiune în timpul și după creșterea ratei Fed, în decembrie, dar de atunci proiecția pentru celelalte clase de asseturi s-a deteriorat dramatic. Drept rezultat, fondul federal `Decembrie 2017` a scăzut la 0.75% față de 1.45% atunci, în timp ce dobânda la titlurile guvernamentale pe 2 ani a scăzut cu 0.40% din 29 decembrie încoace.

Investitorii s-au întors în stoluri spre produsele exchange-traded ETP, iar Bloomberg a înregistrat un flux de 2.4 miliarde de dolari spre ETP-urile susținute de aur, numai anul acesta. Cel mai mare aflux a fost înregistrat de SPDR Gold Shares care a încasat de unul singur 1.8 miliarde de dolari.

Aceste fluxuri pozitive seamănă cu ce am văzut anul trecut în aceeași perioadă, când aurul crescuse în primele 5 săptămâni până la 84 de tone deținute fizic, față de 90 de tone anul acesta, până acum.

Managerii financiari au deținut un număr de poziții short record la începutul anului, iar procesul de ajustare către cele long a sprijinit evoluția aurului în aceste 4 săptămâni. Atingând cel mai ridicat nivel al prețului din octombrie anul trecut, s-ar putea să avem o consolidare în jurul valorii de 1.117$/uncie, asta dacă nu mai scade dolarul.  

Metalele albe contraatacă!  

Argintul, platina și paladiumul au profitat de dolarul mai slab și creșterea prețului aurului înainte de a fi `lovite` de cei care au închis pozițiile înainte ca dolarul să-și revină, la începutul weekendului. Platina atinsese un discount major, de 25% față de aur, câteva săptămâni mai devreme, dar a cunoscut o cerere crescută. Depășirea pragului de 900$ este un indiciu clar că vremurile grele s-au dus și că va începe să recupereze terenul pierdut, chiar și pe cel din fața aurului.

Argintul începe să arate bine în grafice, cu un potențial semnificativ de creștere. Un nivel apropiat de 15.20$ ar putea fi semnalul de creștere spre 18$. Un asemenea nivel ar aduce o contracție a raportului XAUXAG și o scădere a volatilității. Să nu uităm de impactul negativ al unei eventuale reveniri a dolarului.

Țițeiul atinge un prag, dar nu e gata de creștere 

Un nivel ridicat de incertitudine continuă să creeze un mediu plin de provocări pentru investitori. Săptămâna trecută începuse cu cea mai mare scădere pe două zile înregistrată în ultimii 7 ani, urmată de o creștere semnificativă. Primele semne ale îngrijorării traderilor prinși cu poziții short deschise au apărut miercuri, după raportul SUA privind stocurile.

Pe aproape toate capitolele raportul a avut un impact negativ pe preț, cu stocurile de țiței și gazolină într-o creștere peste prognoză. Stocurile de petrol din SUA au atins 500 de milioane de barili – cele mai mari din ultimii 80 de ani, în vreme ce stocurile de gazolină continuă să crească. Deși o anumită parte din creștere se datorează unei cereri mai slabe, furtunile de iarnă nu au afectat creșterea care a urmat.

An per an, țițeiul Brent a scăzut cu 3 dolari, dar tot anul acesta a scăzut 30 de dolari pentru a ajunge acolo. Pozițiile speculative au continuat să crească: long, short, în futures și ETP. Aceste dezvoltări arată că piața este foarte divizată și nu se poate pune de acord asupra unui plafon de preț săptămâna aceasta: 30 sau 40 de dolari.

Datele fundamentale negative și grijile legate de cererea slabă au atras poziții short, chiar și din partea fondurilor hedge. Piața de opțiuni a reușit mereu să se stabilizeze, mai ales acum, că opinia generală înclină spre ideea că "`răul cel mare a trecut deja".

Producătorii, disperați din cauza prețurilor operaționale crescute, întrețin ideea unei întâlniri între statele OPEC și cele non-membre. Cu toate acestea, există șanse mici ca această întâlnire să ducă prețul sus – mai degrabă ne va arăta care este plafonul inferior al prețului petrolului.

Țițeiul Brent va fluctua într-un interval destul de mare – cu un minim sub 30$/baril și un maxim de 37$.