Elon Musk a declarat că suspendă temporar oferta de achiziție a Twitter, la câteva săptămâni după ce a fost de acord să privatizeze compania într-o tranzacție de 44 de miliarde de dolari.

„Tranzacția Twitter este temporar suspendată în așteptarea unor detalii care să susțină calculele conform cărora conturile spam/fake reprezintă într-adevăr mai puțin de 5% din utilizatori”, a scris Elon Musk vineri pe Twitter.

Acțiunile Twitter au scăzut cu peste 20%

Inițial, vestea a făcut ca acțiunile Twitter să scadă cu peste 20% în predeschiderea şedinţei de tranzacţionare, înainte ca acțiunile să își revină într-o oarecare măsură. La două ore după primul său tweet, Musk a postat că este „în continuare angajat în achiziționare”.

În mesajul său privind suspendarea tranzacției, Musk a transmis un link către un raport Reuters din 2 mai despre cea mai recentă dezvăluire a Twitter cu privire la problema conturilor spam și a conturilor false.

În raportul său financiar trimestrial, publicat la 28 aprilie, Twitter a estimat că numărul conturile false sau spam au reprezentat mai puțin de 5% din utilizatorii activi ai platformei în primele trei luni ale anului. Twitter a precizat că estimările s-au bazat pe o analiză a unor conturi de probă și a considerat că cifrele sunt „rezonabile”.

Cu toate acestea, platforma a recunoscut că măsurătorile nu au fost verificate în mod independent și că numărul real de conturi false sau spam ar putea fi mai mare.

Twitter are o problemă cu spam-ul de ani de zile, iar compania a recunoscut anterior că reducerea conturilor false și rău intenționate ar juca un factor cheie în capacitatea sa de a continua să crească. Nu este clar de ce Musk ar renunța la afacere din cauza ultimei dezvăluiri.

Ce spun analiștii despre mutarea lui Elon Musk?

Elon Musk a transformat „acest spectacol de pe Twitter într-un spectacol de groază azi, vineri 13”, a scris analistul de tehnologie Dan Ives de la Wedbush Securities într-o notă adresată clienților vineri dimineață, potrivit CNN.

Musk ar datora Twitter o taxă de 1 miliard de dolari dacă ar anula afacerea.

„Wall Street va vedea această afacere astfel: 1) probabil se va destrăma, 2) Musk va negocia pentru un preț mai mic 3) Musk pur și simplu va renunța la afacere și va plăti taxa de 1 miliard de dolari”, a scris Ives.

„Mulți vor vedea acest lucru ca pe un motiv al lui Musk, care se folosește de raportul privind conturile de spam, pentru a ieși din această afacere care se află pe o piață în mare schimbare”.

Acțiunile – în special cele din domeniul tehnologiei – au scăzut puternic de când Musk și Twitter au ajuns la un acord privind achiziționarea companiei în urmă cu aproape trei săptămâni.