UPDATE Consiliul de Administraţie al BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75%, la 5,5% pe an.
Totodată, a fost decisă şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Reducerea dobânzii la un nou minim istoric a fost anticipată de majoritatea analiştilor.
“Evoluția favorabilă a inflației, activitatea economică încă fragilă și sentimental internațional mai favorabil al investitorilor crează un moment bun pentru Banca Națională de continuare a ciclului de reducere a dobânzii cheie cu încă 0,25%”, spunea Ionuț Dumitru, analist șef al Raiffeisen Bank.
Melania Hăncilă, economistul șef al Volksbank România arăta că, „în scenariul de bază al băncii, BNR va scădea dobânda cu 0,25% deoarece inflația permite acest lucru. În condițiile unei inflații scăzute, România are dobânzi real pozitive foarte ridicate. De aceea, este posibil ca acest ciclu să continue”.

Pe aceleași considerente se baza și Dan Bucșa, economistul șef al Unicredit Țiriac Bank, care sublinia că, „în acest an, creșterea economică a României se va baza probabil mai mult pe cererea internă decât pe cea externă, care este de așteptat să se contracte în acest an. Ori pentru susținerea unei creșteri economice apropiată de cea anunțată, un rol important ar trebui să îl joace dobânzile real pozitive care ar trebui să fie cât mai scăzute”.

Şi Vlad Muscalu, economistul șef al ING Bank, a spus că reducerea va fi de 25 de puncte de bază, contextul contracției economice din trimestrul IV din 2011 și începutul lui 2012 permițând acest lucru. Muscalu nu exclude posibilitatea unui ciclu de reduceri mai ample de nivelul ultim de 5,5% la nivelul lui 2012.