Încasările la bugetul de stat nu au fost influențate pozitiv de creșterea economică bazată pe consum, fiind depășită de majorarea cheltuielilor cu salariile și asistența socială, pe când investițiile publice raportate la PIB s-au micșorat la minimul ultimului deceniu. Acestea au fost unele dintre concluziile celei de-a XI-a ediții a conferinței anuale a Analiștilor Financiar-Bancari din România(AAFBR), organizată astăzi, 28 noiembrie, la sediul BNR.
Sporirea accentuată a consumului, în special al mărfurilor din import, a mărit presiunile asupra leului și a ratei inflației, această din urmă fiind influențată și de majorarea salariilor. În aceste condiții, companiile private și-au micșorat investițiile până la minimul ultimului deceniu. Companiile au mai fost descurajate să facă investiții și de lipsa predictibilității fiscale și a reformelor din administrația publică.

Principalele declarații ale participanților la conferință:

„Pensiile private sunt esenţiale în demersul fiecăruia dintre noi de a pune bani deoparte pentru un trăi mai bun la bătrânețe. Totodată, acestea sunt un pilon cheie în economia locală. La 12 ani de la lansarea sistemului, pensiile private funcționează ireproșabil, cu performanțe investiționale recunoscute la nivel internațional. Fondurile de pensii private obligatorii și facultative administrează în total peste 13 miliarde de euro, bani care sunt investiți în proporție de peste 90% în România. Sunt investiții semnificative, care stimulează piețele financiare, contribuind astăzi la dezvoltarea companiilor românești și la crearea de locuri de muncă. Iar peste ani, vor fi investițiile care se vor întoarce la viitorii pensionari, ceea ce reconfirmă utilitatea acestui sistem și nevoia că dezvoltarea să să fie susținută în continuare.”, a declarat Andreea Pipernea, Vicepreședinte Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

„Piața de energie din România trece printr-o perioadă de volatilitate, pe fondul unui cumul de factori, ȋncepând de la liberalizarea pieței și până la modificările cadrului de reglementare și noile standarde de calitate a serviciilor. În contextul transformărilor globale, este esențial că România, una dintre cele mai mari țări din regiune și printre puținele țări cvasi-independente energetic, să identifice rapid modul în care răspunde noilor provocări. Potențialul este semnificativ, dar este nevoie de adoptarea unor strategii și politici care să asigure, pe termen lung, securitatea aprovizionării, mențînând totodată competitivitatea economiei, accesul cu costuri rezonabile la surse de energie, dar și un nivel rezonabil de stabilitate și predictibilitate. Un astfel de climat ar încuraja atragerea capitalului privat în susținerea investițiilor pe termen lung, oferind încredere investitorilor și perspectiva unei recuperări viitoare a investiției în condițiile unui randament de piață.”, a spus Mihai Darie, Director Financiar Electrica.

„Având în vedere situația actuală a bugetului de stat, coroborată cu situația termenelor de plată de la casele naționale de sănătate, termene care sunt deja peste prevederile contractuale existente, cred că cel mai mare pericol pentru industria farma îl reprezintă din nou, după aproape 6 ani de la normalizarea situației, înrăutățirea comportamentului de plată al statului. Acest risc este amplificat de suprareglementarea pieței, de taxarea excesivă (taxa clawback) și de tendința de reducere a prețurilor la medicamente. Riscul cel mai mare însă este la nivelul pacientului, pentru că toate aceste elemente generează lipsa multor medicamente din piață.”, a spus Mihai Ovidiu Prisecariu, Director Trezorerie A&D Pharma.

„Inovația reprezintă un pilon de bază în strategia de dezvoltare a business-ului, de aceea, prin asumarea rolului de trendsetter, avem grijă să pregătim permanent noutăți în categoriile în care operăm deja, dar și să creăm noi game de produse alimentare de o calitate superioară cu care să ne surprindem plăcut consumatorii. Pentru un ‘route to market’ sustenabil și în vederea obținerii unor servicii de excelență pentru clienții noștri, investițiile în tehnologii logistice de ultimă generație reprezintă o altă prioritate strategică. Digitalizarea diverselor procese suport – precum facturarea, încasarea, respectiv preluarea online a comenzilor și oferirea de consultanță gratuită prin intermediul unei platforme dedicate – are menirea de a ne crește eficiența operațională a vânzărilor, productivitatea muncii, dar și viteză de colectare a creanțelor.”, a precizat Dragoș Holban, Director Financiar Macromex.

Cine este AAFBR?

Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a fost înființată în 2008 de Lucian Anghel, Radu Crăciun, Ionuț Dumitru și Florian Libocor. De atunci, asociația a crescut sub îndrumarea acestora, precum și datorită aportului membrilor care s-au implicat în proiectele asociației, ajungând să reunească la finalul lunii Octombrie 2019 aproximativ 100 de membri activi, analiști și manageri din diverse ramuri ale spectrului financiar: macroeconomie, strategie, sector bancar, fonduri de pensii și de investiții, societăți de asigurări, piața de capital, comunicare financiară și relații cu investitorii etc.