‘Serviciile financiare sunt un mare câştig la nivelul Uniunii Europene. În domeniul serviciilor financiare, ne paşte un mare pericol. La ora actuală, din cauza crizei există mai multe discuţii privind sectorul bancar. Din punctul de vedere al României, această discuţie este o mare pierdere pentru că în ultimul deceniu am beneficiat de mari intrări de capital, de 150 miliarde de euro sub diverse forme. Un progres semnificativ pe care, de foarte multe ori, îl uităm. Riscăm să pierdem aceste beneficii dacă reglementările care se discută la nivel european vor fi puse în aplicare, astfel încât să se creeze o separare a pieţelor financiare, una în interiorul UE, cealaltă în afara zonei’, a afirmat Dochia.

Potrivit analistului economic, piaţa unică europeană este o realizare extraordinară, fiind cea mai mare din lume, cu 27 de state şi 22 milioane de companii existente.

‘Deşi suntem conştienţi de anumite neajunsuri în funcţionarea Uniunii Europene, cred că n-ar trebui să uităm că, totuşi, această construcţie este în multe privinţe un succes. Piaţa unică europeană este o realizare extraordinară şi este cea mai mare din lume, nu neapărat ca număr de persoane (500 milioane de oameni), ci ca număr de ţări. Există 22 de milioane de companii care acţionează pe această piaţă unică, iar rezultatele obţinute până acum nu sunt deloc de neglijat. Schimburile intracomunitare pe această piaţă unică au crescut de 3,5 ori din 1992 până în prezent, cu o valoare de 2.800 miliarde de euro în 2011. Existenţa pieţei unice a stimulat creşterea economică la nivel european. În plus, piaţa unică a creat 2,7 milioane de locuri de muncă, cu o creştere de 1,3% în total’, a explicat Aurelian Dochia.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România organizează, marţi, la sediul din Bucureşti, dezbaterea cu tema ‘Consolidarea pieţei unice şi stimularea creşterii economice – progrese, obstacole şi priorităţi’, eveniment care face parte din seria de conferinţe ‘Perspective europene’.