Sorin Grindeanu, liderul interimar al PSD, a declarat că eficiența Agenției Naționale de Administrare Fiscală va fi atent monitorizată în perioada următoare. Oficialul susține că există un plan clar de colectare, iar în cazul în care acesta nu va fi respectat două luni consecutiv, va solicita înlocuirea echipei de conducere a instituției. Declarațiile vin într-un context economic tensionat, în care guvernul este nevoit să crească încasările bugetare pentru a reduce deficitul.
Sorin Grindeanu cere rezultate clare de la ANAF
Sorin Grindeanu a subliniat importanța unui cadru de performanță clar pentru conducerea ANAF. El a menționat că, în prezent, nu cunoaște actualii șefi ai instituției, dar acest lucru nu îl împiedică să evalueze rezultatele lor în mod obiectiv.
În viziunea sa, performanța trebuie să primeze, iar schimbările nu trebuie făcute decât dacă sunt justificate de rezultate concrete.
„Trebuie să dăm un drum, un roadmap pentru ANAF. Eu am înţeles că s-a schimbat conducerea ANAF. Nu cunoşteam nici pe cea dinainte, nu cunosc conducerea nici de acum, nici nu e rolul unui om politic să cunoască conducerile ANAF.
Din punctul meu de vedere, cei de la ANAF trebuie să-şi facă treaba; doar nu facem schimbări doar de dragul de a face schimbări.
Trebuie să existe un plan şi există un plan de colectare la ANAF. Eu am spus public: dacă două luni la rând nu se va îndeplini acel plan, o să fiu primul care cer înlocuirea”, a declarat Grindeanu la Antena 3.

Grindeanu avertizează asupra sumelor neîncasate
Grindeanu a vorbit și despre impactul negativ pe care îl au sumele necolectate asupra bugetului de stat. Potrivit acestuia, arieratele actuale depășesc 85 de miliarde de lei, iar dacă măcar jumătate ar fi fost colectate, România nu s-ar mai confrunta cu un deficit bugetar. Aceste cifre scot în evidență nevoia unei monitorizări stricte a performanței ANAF.
„În acest moment, vorbim despre aproape 85 de miliarde arierate şi sume necolectate. Păi dacă jumătate din aceste sume ar fi fost aduse la bugetul de stat, noi eram pe excedent, nu pe deficit (bugetar – n.r.), astăzi, când vorbim.
De aceea, trebuie să ne uităm foarte atent şi ei trebuie să meargă după o matrice de control foarte clară, cei de la ANAF. Şi sper să facă acest lucru.
E dreptul noului ministru al Finanţelor să-şi facă o echipă cu care consideră că va face treabă şi plecăm de la bună-credinţă. Dar vom urmări foarte atent ce se întâmplă acolo”, a afirmat liderul PSD.
Sorin Grindeanu vrea tăieri de privilegii și impozitarea profiturilor uriașe
Sorin Grindeanu a prezentat și câteva dintre direcțiile de acțiune propuse de PSD pentru al doilea val de măsuri fiscale.
Acestea includ reducerea indemnizațiilor pentru membrii conducerii companiilor de stat și impozitarea firmelor care scot profiturile din țară.
Grindeanu a criticat, de asemenea, lipsa de reacție față de actorii economici care obțin câștiguri uriașe în România, mai mari decât în țările lor de origine.
„Dacă noi ne atingem doar de cei care au venituri mici şi medii, dar de aceşti băieţi care fac profituri enorme în România, mai mari decât în ţara de unde provin, n-avem curaj, înseamnă că nu ne vor parteneri în această coaliţie”, a declarat Grindeanu, luni seară, la România TV.