Președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, a precizat că există un plan structurat pe mai multe etape, având ca obiectiv stabilizarea și impulsionarea economiei naționale.

Sorin Grindeanu spune că România riscă recesiune dacă nu adoptă politici active

În prezent, pachetul de măsuri aflat în discuție vizează, în primul rând, o mai bună organizare a instituțiilor statului și monitorizarea atentă a fluxurilor financiare. Printre priorități se numără reducerea numărului membrilor din consiliile de administrație, îmbunătățirea colectării fiscale, eficientizarea activității ANAF și verificarea capitalului transferat în afara țării. Aceste măsuri fac parte din a doua etapă a procesului de corectare a dezechilibrelor bugetare.

„Trebuie să limităm numărul membrilor în consiliul de administrație. Trebuie să facem o colectare mai bună. Vorbeam de ceea ce se întâmplă la ANAF. Trebuie să vedem ce se întâmplă cu capitalul care este transferat în afara țării. Hai să facem lucrurile acestea. Și da, sunt obligatorii a fi parte din pachetul acesta numărul 2”, a spus Sorin Grindeanu, făcând referire la etapele deja stabilite pentru corectarea unor dezechilibre.

România are nevoie urgentă de un al treilea pachet de măsuri

Grindeanu a subliniat însă că remodelarea bugetului nu este suficientă și că România are nevoie urgentă de un al treilea pachet de măsuri, axat pe relansarea economică. În lipsa acestuia, țara riscă să intre într-o zonă de recesiune, ceea ce ar conduce la noi creșteri de taxe și la necesitatea unor pachete fiscale suplimentare.

„E nevoie și de un pachet 3. Știți ce trebuie să fie? Chestiuni legate de relansare economică, pentru că am înțeles că trebuie să luăm aceste măsuri fiscale ca să remodelăm un pic bugetul. Da, am înțeles acest lucru. Dar dacă nu venim cu măsuri pentru relansare economică intrăm într-o zonă de recesiune economică și atunci vom fi nevoiți să venim cu pachetul 4, cu pachetul 5, prin care să tot adăugăm taxe. Atunci e nevoie de aceste măsuri de relansare economică. Nu ne permitem să trecem într-o zonă de recesiune”, a explicat Grindeanu.

Sorin Grindeanu
SURSA FOTO: INQUAM PHOTOS/Virgil Simonescu

Liderul social-democrat a făcut o paralelă cu perioada de criză din 2010-2011

În acest context, liderul social-democrat a făcut o paralelă cu perioada de criză din 2010-2011, amintind consecințele negative ale politicilor de austeritate, care au adâncit recesiunea economică.

„Vă aduceți aminte anii 2010 și 2011, când a venit Traian Băsescu cu acele tăieri… n-a fost acel lucru cel mai grav. Cel mai grav lucru a fost că s-a intrat în zonă de recesiune economică. Asta trebuie să evităm”, a punctat președintele Camerei Deputaților.

Pentru a evita repetarea unei astfel de situații, Grindeanu consideră că este esențială o abordare responsabilă, care să combine ajustările fiscale cu măsuri de protejare a nivelului de trai și de susținere a mediului economic.

„Asta cu tăiatul, OK, trebuie remodelate așa cum am spus, trebuie lucrurile reașezate, trebuie să existe o zonă de justiție socială și ăsta e un lucru cu care suntem absolut de acord. Hai să facem și măsurile astea de relansare economică”, a mai spus el.

Rabla are un impact direct asupra economiei

Printre programele care au un impact direct asupra economiei, acesta a menționat programul Rabla, în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro, care sprijină în special producția autohtonă de automobile. Potrivit lui Grindeanu, acest program trebuie menținut și reluat, deoarece contribuie la stimularea industriei naționale și la creșterea economică.

„Azi am primit o informare legată de programul Rabla. E de vreo 120 de milioane de euro. Știți că în special stimulează producția autohtonă de automobile. Nu putem să-l dăm la o parte. Oricât venim noi de tineri frumoși și liberi la ministerul respectiv. Trebuie reluat”, a conchis social-democratul.