Șase firme au afectat bugetul de stat! Au vândut cosmetice de 62,5 milioane lei, fără factură

În comunicatul de presă trimis de către ANAF, instituția informează că firmele respective au vândut produse cosmetice în valoarea de 62,5 milioane de lei, în perioada 2015-2020.

ANAF informează că pentru a asigura recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii au instituit măsuri asiguratorii asupra unor active fiscale.

„În cadrul operaţiunii Mercur, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au identificat un grup de şase firme care, în perioada 2015 – 2020, au vândut online produse cosmetice şi aparate de întreţinere corporală în valoare de 62.502.228 lei fără emiterea facturilor aferente, producând un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare de 17,58 milioane lei, compus din TVA (10,04 milioane lei), impozit pe profit (7,47 milioane lei) şi impozit pe veniturile microîntreprinderilor (64.312 lei). Pentru asigurarea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifraudă fiscală au instituit măsuri asigurătorii asupra unor active identificate în valoare de 7,93 milioane lei şi vor sesiza organele de urmărire penală specializate”, precizează sursa citată.

Reprezentanţii ANAF susţin că firmele depistate funcţionau în 21 de sedii şi puncte de lucru distincte din judeţul Gorj şi Bucureşti, inclusiv la domiciliile membrilor familiei persoanelor implicate.

Adresa de contact era folosită doar pentru corespondență

La adresa de contact precizată pe site-uri nu exista niciun angajat şi era folosită doar pentru corespondenţă. Produsele erau importate din China, oferite spre vânzare prin intermediul a trei website-uri proprii şi livrate prin curier către persoane fizice, fără emiterea facturilor aferente. Astfel, pentru circa 60% din bunurile importate din China prin două firme din grup, s-au emis facturi fictive pentru descărcarea scriptică a stocurilor, în timp ce clienţilor din online le erau livrate produsele prin curier, fără facturi sau alte documente legale.

„Pentru încasarea a 62.502.228 lei din vânzarea bunurilor erau folosite conturi bancare personale ale membrilor familiei implicate sau una dintre cele nouă adrese la care funcţionau firmele din grup, pentru numerar. În paralel, pentru a menţine aparenţa legalităţii activităţii grupului, restul de circa 40% din bunurile importate din China erau tranzacţionate legal prin celelalte patru firme din grup, care desfăşurau comerţ fiscalizat prin intermediul aceloraşi platforme online”, notează sursa citată.

ANAF avertizează că operaţiunea „Mercur” de verificare a vânzărilor online de bunuri cu livrare prin curier va continua pentru asigurarea fiscalizării încasărilor şi recomandă tuturor comercianţilor, persoane fizice sau juridice, care au realizat vânzări online, să se asigure că au achitat toate obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea