Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a efectuat un control fiscal la un agent economic din Bucureşti, în urma căruia au fost stabilite obligaţii suplimentare la bugetul de stat de peste 6.638.000 euro, a anunţat instiuţia.

Potrivit ANAF, obligaţiile restante vizau impozitul pe profit, TVA, CAS, debit suplimentar, majorări şi penalităţi.

„Cea mai mare parte a acestei sume a fost stabilită pentru facturile nejustificate de contribuabil, documente ce au fost identificate cu ajutorul uneia din cele mai moderne şi eficiente metode de control fiscal, implementată la nivelul administraţiilor fiscale europene denumită ACL (Audit Command Language) – versiunea 9, un software specializat în importul, prelucrarea, procesarea şi analizarea datelor obţinute în format electronic”, se arată în comunicatul instituţiei.

În timpul verificărilor, aplicaţia de control electronic – ACL9 a fost utilizată pentru certificarea bazelor de date puse la dispoziţie de contribuabil (confruntarea bazelor de date cu documentele financiar-contabile şi fiscale ale agentului economic), verificarea concordanţei între diferite declaraţii fiscale, înregistrările în contabilitate şi documentele justificative puse la dispoziţie.

Au fost identificate activităţile preponderente ale contribuabilului, s-a făcut o analiză a structurii veniturilor şi cheltuielilor contribuabilului şi o analiză pe bazele de date cu facturile emise pentru identificarea facturilor lipsă, a facturilor anulate, a facturilor dublate, sau a oricăror alte neregularităţi privind utilizarea facturilor fiscale.

De asemenea, aceasta a fost folosită pentru selectarea din bazele de date a anumitor tipuri de operaţiuni care prezentau interes pentru inspecţia fiscală şi pentru analiza diverselor baze de date cu mijloacele fixe ale contribuabilului.

Începând din acest an, metoda controlului electronic este utilizată şi de inspectorii ANAF. Metoda controlului electronic, foarte eficientă în cazul inspecţiilor fiscale ce presupun un volum mare de date stocate în mediul electronic, a fost introdusă în practica inspecţiei fiscale româneşti în urma dezvoltării unui proiect de înfrăţire instituţională, implementat cu asistenţă tehnică din partea administraţiei fiscale din Germania, respectiv Marea Britanie.