Persoanele fizice care depun declarația unică ar putea fi supuse pe viitor unor controale ale Fiscului, conform aprecierilor specialiștilor EY România. Însă, pentru a putea verifica veniturile unui anumit an, situația acestora trebuie să fie finalizată.

După trecerea în 2018 de la impunerea de către Fisc, prin decizii de impunere, la autoimpunere, persoanele fizice care obțin venituri independente (și nu numai) ar putea fi vizate de controalele Fiscului, au spus cei de la EY România, pentru avocatnet.ro.

Astfel, autoritățile ar verifica astfel dacă românii și-au raportat corect și integral veniturile prin intermediul declarației unice.

Totuși, un control al Fiscului care să vizeze veniturile unui anumit an va putea să vină numai după definitivarea situației anului respectiv. Practic, declarația unică are un dublu rol – este o declarație estimativă, pentru că se estimează veniturile ce pot fi realizate în anul curent, și este și o declarație rectificativă, pentru că se corectează veniturile estimate în anul precedent.