Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui critică anunțul ANAF, care va lansa controale de amploare pentru a combate evaziunea fiscală: „Din cauza unor elanuri de genul acesta, ne tăiem foarte rău craca de sub picioare, multe afaceri vor fi probabil nenorocite”.

Ultimele controale ANAF au generat o groază de procese

„Mi se pare ridicol, adică ANAF-ul ne spune: atunci când e sete de bani la buget, atunci o să ne facem treaba. Am văzut că și noul președinte al ANAF pune și un număr de telefon de abuzuri, pentru că și el își dă seama ce se va întâmpla acolo.

Practic, inspectorii ANAF vor veni să caute bani cât pot în mediul privat și asta pe niște firme care și așa o duc foarte greu în perioada aceasta, vă dați seama că n-are ce să se întâmple bun.

Niște oameni o să aibă afacerile lor, probabil, nenorocite, din cauza unor razii care încep acum și care au ca target, ca și țintă, să ia foarte mulți bani. Deci mă aștept la ce e mai rău”, spune la RFI Claudiu Năsui, după anunțul noului șef al ANAF, care vrea să lanseze o campanie de controale în zonele cu risc ridicat de evaziune fiscală.

Fostul ministru al Economiei amintește că ”ultima dată când s-a întâmplat genul acesta de razii, numit jihadul fiscal, au început o groază de procese, afaceri care au fost închise, un an de zile n-au mai produs nimic, proprietarii au câștigat până la urmă în instanță, dar ce să vezi, mult prea târziu”.

„Deci din cauza unor elanuri de genul acesta, ne tăiem foarte rău craca de sub picioare”, conchide Năsui.

ANAF, controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune

Amintim că, în cursul zilei de duminică, președintele ANAF, Lucian Ovidiu Haiuș a declarat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va începe zilele următoare controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune, pentru combaterea acestui flagel fiind necesare acţiuni ferme şi decisive.

„Îmi asum misiunea de a demonstra că ANAF-ul este un partener al contribuabililor oneşti, că această instituţie merită încrederea şi respectul cetăţenilor, dar şi că vom lupta cu determinare împotriva evaziunii fiscale. În acest sens, vreau să vă anunţ că în următoarele zile vor începe controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune.

Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum şi parte din misiunea mea personală la conducerea acestei instituţii. Acţiuni ferme şi decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei pentru a asigura resursele necesare îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei”, a spus Heiuş într-un mesaj transmis, duminică, Agerpres.

Acesta a adăugat că plata taxelor şi impozitelor este şi un act de responsabilitate socială pentru fiecare, de la marile corporaţii, la mici antreprenori, până la persoanele fizice.