Începând de anul trecut, pe această listă nu mai apar persoanele fizice, ci doar persoanele juridice datornice, după cum scrie avocatnet.ro.

Lista publicată recent pe site-ul ANAF poate fi consultată aici.

Pentru a nu fi pe această listă, contribuabilul trebuie să-și plătească datoriile în 15 zile după ce a fost notificat. Fiscul anunță contribuabilii cu privire la datoriile acumulate, până pe data de 15 a lunii în care urmează să se publice lista. După această notificare, în 15 zile trebuie să achite integral datoriile, pentru a fi scos din categoria restanțierilor.

Plafoanele în funcție de care persoanele juridice apar pe listele datornicilor sunt următoarele:

  • 500.000 de lei, în cazul marilor contribuabili;
  • 250.000 de lei, în cazul contribuabililor mijlocii;
  • 100.000 de lei, în cazul contribuabililor mici.

În cazul în care pe listă se strecoară greșeli, contribuabilii au la dispoziție 5 zile, de la data notificării, pentru a clarifica situația la Fisc.

Conform unui plan al ANAF pentru colectarea veniturilor, din acest an ar putea exista și o listă albă, a celor care își achită la timp toate datoriile. La vremea respectivă, Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, declara că cei care nu înregistrează restanțe ar putea primi bonificații fie anual, fie lunar, în procent de 3% din sumele aferente.