ANAF a intrat la rupere! Descinderi la cea mai mare piață de legume și fructe din București

Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au descins, joi dimineața, în Piața Pucheni din Capitală, cea mai mare piață de legume și fructe din municipiu.

Chiar dacă nu se cunosc încă detalii cu privire la sancțiunile contravenționale aplicate, este posibil ca descinderea de joi dimineață să facă parte din planul Executivului de a combate evaziunea fiscală și de a crește colectările la bugetul de stat.

ANAF: Se va combate evaziunea fiscală

ANAF a făcut miercuri precizări cu privire la Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, adoptată de Guvernul României.

„Prin actul normativ sunt aduse o serie de modificări și completări Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală necesare pentru reglementarea obligației de raportare de către furnizorii de servicii poștale a informațiilor specifice referitoare la trimiterile poștale pentru care destinatarul achită expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, contravaloarea bunului livrat.

Scopul acestei modificări legislative este atât prevenirea și combaterea evaziunii fiscale din domeniul comerțului on-line, cât și protejarea intereselor cumpărătorilor”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Conform documentului, prin această măsură se urmărește identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul online.

„Prin stabilirea realității relației comerciale dintre cumpărătorul și vânzătorul implicați în comerțul online, ANAF poate avea acces la confirmarea cel puțin a beneficiarului, care are interesul direct să primească factură fiscală și să beneficieze astfel de garanția legală și indirect să determine plata taxelor și impozitele aferente veniturilor încasate de vânzător din comercializarea produselor respective”, susțin reprezentanții ANAF.

OUG va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial

Aceștia subliniază că datele colectate respectă normele constituționale privind viața intimă, familială și privată, precum și secretul corespondenței, fără a se referi la conținutul coletului.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, iar transmiterea datelor se va realiza ulterior adoptării ordinului președintelui ANAF, în care va fi prevăzut modelul declarației.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă de miercuri, firmele de curierat sunt obligate să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online.