Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, au organizat, miercuri, dezbaterea cu tema "Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) şi impactul asupra României". 

La eveniment au participat Dean Thompson, adjunct al şefului misiunii Statelor Unite ale Americii în România, viceprim-ministrul Costin Borc, Kate Kalutkiewicz, asistent al negociatorului-şef desemnat pentru TTIP din partea Reprezentanţei SUA pentru Comerţ Internaţional, Florina Telea, coordonator internaţional pentru comerţul între UE şi SUA din cadrul Comisiei Europene, precum şi diplomaţi, reprezentanţi ai Guvernului, parlamentari, reprezentanţi ai mediului de afaceri, membri ai ONG-urilor de profil şi jurnalişti. Dezbaterea a fost moderată de Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor. 

Principalele subiecte discutate au fost stadiul actual al negocierilor, elementele componente ale acestui acord, avantajele şi dezavantajele potenţiale ale sale, principalele domenii aflate în prezent pe agenda negocierilor, perspectiva acordului TTIP ca fenomen al globalizării, precum şi implicaţiile potenţiale ale acestui acord asupra situaţiei economice din SUA, UE şi România şi asupra schimburilor comerciale la nivel mondial. 

În deschiderea reuniunii, Ana Birchall a subliniat importanţa TTIP din perspectiva impactului economic favorabil pentru Europa şi SUA. 

"Consider că Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii reprezintă un proiect esenţial pentru consolidarea comerţului internaţional şi a cooperării transatlantice. Încheierea TTIP este de natură să producă rezultate concrete din punct de vedere economic şi comercial. TTIP trebuie să fie un acord ambiţios, echilibrat în raport cu partenerii şi care să producă beneficii ambelor părţi, cu respectarea standardelor de calitate în domeniile de interes pentru cetăţenii statelor membre", a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene. 

În context, ea a susţinut că ţara noastră şi-a exprimat susţinerea faţă de importanţa încheierii acestui Acord, care are potenţialul de a stimula substanţial şi cu rezultate concrete schimburile comerciale şi investiţiile. ''Aşa cum a fost subliniat de multe ori la nivelul preşedintelui şi al Guvernului României, TTIP reprezintă o prioritate ce poate aduce oportunităţi semnificative de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de creştere economică", a adăugat Birchall. 

Dean Thompson, adjunct al şefului misiunii SUA în România, a subliniat importanţa acordului TTIP pentru valorificarea oportunităţilor de investiţii şi comerţ internaţional şi pentru dezvoltarea României: "Acordul TTIP poate contribui la consolidarea parteneriatului strategic dintre România şi SUA prin susţinerea şi încurajarea dezvoltării reciproce şi a prosperităţii, precum şi prin multiplicarea oportunităţilor spaţiului transatlantic", a declarat Thompson în cadrul dezbaterii. 

Kate Kalutkiewicz, asistentul negociatorului-şef desemnat pentru TTIP din partea Reprezentanţei SUA pentru Comerţ Internaţional, a evidenţiat beneficiile potenţiale pentru economiile părţilor implicate în negociere, cu un accent special asupra avantajelor pe care le pot obţine întreprinderile mici şi mijlocii în urma acordului. 

Prezent la eveniment, vicepremierul Costin Borc a spus că în ciuda tuturor dificultăţilor tehnice întâmpinate în procesul negocierilor pentru acordul TTIP, ţara noastră susţine pe deplin obiectivul finalizării negocierilor în 2016. "Având în vedere caracteristicile economiei româneşti, România aşteaptă o deschidere semnificativă a pieţei serviciilor şi, în acest context, facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor înalt calificaţi; aşteaptă un acord ambiţios în ceea ce priveşte agricultura, regulile de origine sau indicaţiile geografice; un mecanism viabil de cooperare în domeniul cadrului de reglementare", a arătat Costin Borc, viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. 

Consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan a pledat pentru o abordare pragmatică, realistă şi de natură să asigure un echilibru real al concesiilor la nivelul fiecărui pilon de negocieri, precum şi la nivel general. ''Cu toate acestea, substanţa trebuie să prevaleze asupra oricărui termen limită, întrucât nimeni nu doreşte un Acord lipsit de substanţă. Este importantă asumarea de către ambele părţi a unor angajamente cuprinzătoare în domenii esenţiale de negociere, precum accesul pe piaţă în domeniul achiziţiilor publice şi serviciilor, energia şi materiile prime, indicaţiile geografice, protecţia investiţiilor", a spus el. 

Secretarul de stat în cadrul MAE Cristian Bădescu a subliniat că TTIP este mai mult decât un acord comercial. ''Are potenţialul de a consolida relaţia transatlantică în ansamblul său. Prin crearea unui cadru reglementat de cooperare economică şi comercială în relaţiile transatlantice, se pot produce efecte benefice în ceea ce priveşte angajarea statelor terţe în gestionarea provocărilor globale, ca actori responsabili pe scena internaţională. Guvernul României este angajat în sensul finalizării cu succes a negocierilor", a declarat Bădescu. 

Florina Telea, membră a echipei negociatorului-şef desemnat pentru TTIP din partea Comisiei Europene, a explicat care ar fi avantajele TTIP pentru UE şi îndeosebi pentru România. "Potrivit studiilor efectuate la nivel european privind impactul economic al TTIP, semnarea acordului ar însemna o creştere a PIB la nivelul UE, care se va reflecta şi asupra României", a spus ea. 

Oficialul european a mai arătat că în cadrul TTIP există un capitol dedicat IMM-urilor, subliniind că, în prezent, acestea sunt obligate să se conformeze la două tipuri de standarde – europene şi americane, iar prin eliminarea barierelor non-tarifare din comerţul cu SUA, Europa şi România ar avea de câştigat, în condiţiile în care peste 90% din beneficiile economice estimate pentru ţara noastră ar decurge din eliminarea barierelor. 

AGERPRES