În acest context, Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, este de părere că vor exista focare de coronavirus în școli, mai precis în clase.

„Focare vom avea în școli, garantat. Punctual, închideri de o clasă, cum e și la gripă, se vor întâmpla, dar vor fi punctuale și de scurtă durată, vor fi de neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, toată lumea ar trebui să meargă online.

Cred că trebuie făcute raționamente în funcție de numărul de copii, de situația epidemiologică locala și implementat ceea ce trebuie conform cu starea fiecărui județ”, a spus Adriana Pistol, la Digi24.

Când ar putea copiii să meargă la școală

Întrebată dacă elevii s-ar putea întoarce la școală în contextul în care cazurile vor scădea sub 1.000, aceasta a răspuns că este posibil. Aceasta a mai fost întrebată când va fi luată decizia.

”Cu două săptămâni înainte vom putea avea o prognoză a aceea ce s-a întâmplat la acel moment. Cu două săptămâni înainte poți să-ți dai seama care este tendința, care sunt județele cele mai afectate, localitățile cele mai afectate și, ministerul, cu inspectoratele vor putea decide cum se deschide, pe localități.

Toată lumea vrea să știe cum, numai că acest cum este așa de variabil. În 15 septembrie, școala poate începe într-un mod anume, pe baza prognozelor de la acel moment, după care în octombrie să se schimbe, să se întâmple ceva în alta parte și să facă online.

Există mari șanse ca anul școlar să fie când așa, când așa”, a subliniat directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP.