Luind i socoteala itreaga perioada din 1990 si pina la sfirsitul anului ce tocmai s-a icheiat, bazindu-se pe datele oferite de la peste 2.500 de companii cu capital american ce activeaza i Rominia, precum si adaugind cifrele furnizate de statisticile oficiale, o analiza efectuata de Ambasada SUA estimeaza ca investitiile americane reale depasesc de doua ori valoarea recunoscuta public de statul romin. Specialistii americani au descoperit ca peste 700 de milioane de dolari nu apar i statisticile oficiale. Investitiile americane care nu sunt incluse i datele centralizate de statul romin sunt cele realizate de fondurile de investitii cum ar fi New Century Holdings (Broadhurst), cele ale Fondului Romino-American de Investitii, precum si investitiile americane facute de companii cu sediul peste Ocean, prin intermediul corporatiilor sau al reprezentantelor iregistrate i alte tari, cum ar fi Olanda sau Cipru.
Estimarea la care au ajuns specialistii americani este doar una „moderata”, i opinia ambasadorului american James Rosapepe, care argumenteaza spunind ca, „de exemplu, rezultatele nu includ aportul american din imprumuturile acordate firmelor prin intermediul creditelor, altele decit investitiile de capital, sau investitiile facute i alte firme americane importante (…) de companii partenere cu sediul i alte tari”.
Dar ce calcule au folosit expertii americani de au ajuns la rezultatele prezentate? Tot Rosapepe explica: „Analiza a iceput prin obtinerea statisticilor oficiale de la Registrul Comertului, statistici care includ investitiile directe i societati mixte, investitii complet noi, care nu rezulta din privatizari operate de FPS si, i fine, contractele de vinzare facute de Fondul Proprietatii de Stat”. Cu datele obtinute si introduse i calculator, a fost calculata o prima suma totala: 660 de mii de dolari.
Registrul Comertului nu include isa, i evidentele sale, alte forme de investitii. James Rosapepe aduce ca argument faptul ca BERD detine i capitalul ei o participare americana de zece procente: „Daca ne uitam la volumul investitiilor directe de capital ale bancii si ne raportam la participarea americana, rezulta o suma de 17, 4 milioane de dolari. Exista, de asemenea, peste 12 fonduri de investitii care au facut infuzii de sute de milioane de dolari i numeroase companii din Rominia. in urma cercetarii realizate la aceste fonduri, Ambasada a aflat ca investitiile americane din Rominia, prin aceste fonduri, se ridica la cel putin 500 de milioane de dolari”.
Ambasadorul american mai afirma ca, atunci cind calculeaza valoarea investitiilor straine din tara noastra, Registrul Comertului se uita numai la tara i care este iregistrata compania investitoare, nu si la sursa reala a capitalului investit. Potrivit acestuia, exista un numar considerabil de companii care aduc bani i economia romineasca si care au ca singura sau principala sursa capitalul american, dar ele sunt iregistrate itr-o a treia tara, din cauza „calitatii multifunctionale a afacerilor firmei”. La Registrul Comertului, aceste investitii sunt calculate ca si cum ar proveni din cea de a treia tara, si nu din Statele Unite, chiar daca sursa reala a fondurilor este americana. „Investigatiile noastre – spune James Rosapepe – indica faptul ca investitiile totale provenite de la companii iregistrate itr-o a treia tara se ridica la 195 de milioane de dolari”.
Americanii nu se vad la Registrul Comertului
Studiul a mai aratat ca investitorii americani sunt prezenti i absolut toate judetele tarii. in plus, exista o serie de de oameni de afaceri americani care sunt i prezent interesati i proiecte de investitii i Rominia. intre proiectele enumerate de Rosapepe erau incluse si: State of Wisconsin/Regent Europe si Fondul Romino-American de Investitii care negociaza cumpararea Bancii Agricole, mai multe firme americane care liciteaza pentru Radiocomunicatii, General Motors – interesat i privatizarea Electroputere Craiova si Dana Company, care doreste sa achizitioneze o parte a fabricii de camioane Roman din Brasov. Exista si alte fonduri de investitii care au intrat recent pe piata romineasca si cauta oportunitati de investitii, cum ar fi AIG Infrastructure, Soros/Overseas Private Investment Corporation, The Polish Enterprise Fund IV (Enterprise Investors) si Dresdner-Kleinwort Benson – al carui actionar principal este CALPERS, cel mai mare fond american de pensii de stat care are active totalizind 170 miliarde dolari.